Kevin Haigen cast studenten voor John Neumeiers Yondering

Kevin Haigen and NBA students in Yondering (photo: Olivier Wecxsteen)

Gepubliceerd op

Van 29 september t/m 3 oktober bracht Kevin Haigen, balletmeester van het Hamburg Ballett, een bezoek aan de Nationale Balletacademie. Hij was hier om studenten te casten voor John Neumeiers veelgeprezen ballet Yondering, dat in juli 2016 het bijzondere slotdeel zal vormen van Dansers van Morgen, de jaarlijkse eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie.

Van 29 september t/m 3 oktober bracht Kevin Haigen, balletmeester van het Hamburg Ballett, een bezoek aan de Nationale Balletacademie. Hij was hier om studenten te casten voor John Neumeiers veelgeprezen ballet Yondering, dat in juli 2016 het bijzondere slotdeel zal vormen van Dansers van Morgen, de jaarlijkse eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie.
Voor artistiek leider Jean-Yves Esquerre heeft Yondering een speciale emotionele waarde en hij is dan ook uitermate gelukkig met het feit dat Neumeier toestemming heeft gegeven om de choreografie bij deze gelegenheid uit te voeren.

Toen Jean-Yves Esquerre begin jaren tachtig als danser verbonden was aan het Hamburg Ballett, was hij getuige van repetities en uitvoeringen van de Hamburger Ballett Schule, onder leiding van John Neumeier. ‘Achteraf weet ik dat daar de kiem is gelegd voor het werk dat ik nu doe’, aldus Jean-Yves Esquerre. ‘De manier waarop John met de kinderen werkte raakte me destijds diep: zo open, zo vriendelijk en met zoveel zorg en aandacht voor elke afzonderlijke leerling. Als ik les geef, zie ik die beelden nog steeds vaak voor me.’

In 1996 maakte John Neumeier Yondering, in opdracht van Canada's National Ballet School. Later werd de choreografie ook door studenten van zijn  ‘eigen’ school gedanst. De Nationale Balletacademie neemt het ballet nu met speciale toestemming van Neumeier op het repertoire.

Yondering, gezet op muziek en tekst van de negentiende-eeuwse Amerikaanse songwriter Stephen Foster, is een speelse exploratie van jeugdige onschuld en hang naar avontuur. Het is daarmee een buitengewoon geschikt werk voor dansstudenten die op het punt staan om ‘de grote wereld in te trekken’ en hun professionele carrière te beginnen.

Jean-Yves Esquerre studeerde het ballet eerder al bij de San Francisco Ballet School in. De Nationale Balletacademie heeft nu als zevende topopleiding voor klassiek ballet toestemming gekregen om Neumeiers choreografie uit te voeren.

Mathieu Gremillet, voormalig tweede solist en tegenwoordig creatief filmmaker van Het Nationale Ballet, zal de komende maanden regelmatig op de Nationale Balletacademie aanwezig zijn om een film te maken over het repetitieproces van Yondering.

Delen