Aanmoedigingsprijzen voor alumni Nationale Balletacademie Nancy Burer en Nienke Wind

Introdans - Nienke Wind, fotografie Han Balk

Gepubliceerd op

Uitreiking prijzen Dansersfonds op 16 november tijdens Balletgala in Stadsschouwburg Amsterdam

Op maandag 16 november 2015 worden, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, de jaarlijkse prijzen van Stichting Dansersfonds ’79 uitgereikt. Dit gebeurt bij aanvang van het Balletgala, de (vanaf dit seizoen) jaarlijkse benefietvoorstelling van het fonds, die ditmaal plaatsvindt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Maar liefst drie Aanmoedigingsprijzen worden toegekend aan jonge Nederlandse danseressen. Twee van hen zijn alumni van de Nationale Balletacademie Nancy Burer van Het Nationale Ballet en Nienke Wind van Introdans. De derde Aanmoedigingsprijs gaat naar Floor Eimers, afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium.

Nancy Burer, Nienke Wind en Floor Eimers hebben volgens de jury afgelopen seizoen laten zien zich in de meest uiteenlopende choreografieën dienstbaar te kunnen opstellen, zonder daarbij hun eigenheid te verliezen. ‘Met hun optreden bewezen ze dat de ware spirituele beleving van dans zich op een totaal ander vlak afspeelt en dus niet alleen in hoge benen, razende snelheid en uitputtende energie ligt’, aldus het juryrapport.

De Prijs van Verdienste 2015 gaat naar Gerald Tibbs, die al 25 jaar de artistieke leiding heeft over NDT2, het juniorengezelschap van het Nederlands Dans Theater.

Het Dansersfonds ’79 van Alexandra Radius en Han Ebbelaar wil dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen financieel ondersteunen en jong danstalent in staat stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. De jury van het Dansersfonds bestaat dit jaar uit Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Bonnie Doets, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.Junior Company - Nancy Burer in Robert Binet's Surfacing. © Emma Kauldhar

Delen