Nationale Balletacademie nieuwe partner Youth America Grand Prix

Gepubliceerd op

Sinds afgelopen oktober is de Nationale Balletacademie partnerschool van de Youth America Grand Prix, een van de belangrijkste internationale balletconcoursen, waarvan de audities en voorrondes wereldwijd plaatsvinden. Tijdens de halve finales die eind oktober en begin november in Parijs werden gehouden, maakte artistiek leider Jean-Yves Esquerre deel uit van de jury. Ook gaf hij lessen aan de École de Danse de l’Opéra National de Paris, die het concours ‘huisvestte’.


De Youth America Grand Prix (YAGP) werkt samen met de meest vooraanstaande balletopleidingen ter wereld. Deelnemers maken kans op een beurs die hen in staat stelt om bij een van deze scholen hun studie te vervolgen. Voor de opleidingen betekent hun partnerschip een fantastische kans om nieuwe talenten te ontdekken. Jean-Yves Esquerre: ‘De YAGP is daarvoor dé kweekvijver. De nieuwe samenwerking biedt ons de mogelijkheid om jaarlijks enkele van de beste jonge dansers voor een vervolgopleiding aan de Nationale Balletacademie te interesseren. Het effect daarvan is groot, want dergelijke talenten weten op hun beurt weer andere studenten te stimuleren.’

De YAGP is in 1999 opgericht door twee voormalige dansers van het Bolsjoi Ballet: Larissa en Gennadi Saveliev, die nog steeds de leiding hebben. Jaarlijks reikt de YAGP voor meer dan 30.000 dollar aan studiebeurzen uit. Meer dan driehonderd voormalige deelnemers aan het concours dansen momenten bij zo’n tachtig internationaal gerenommeerde balletgezelschappen, waaronder American Ballet Theatre, New York City Ballet, San Francisco Ballet, Ballet de l’Opéra National de Paris, The Royal Ballet, Stuttgarter Ballet en Het Nationale Ballet.Delen