Prijzen voor student Antoine Boitel-Le Moal en oud-studenten Nancy Burer en Nienke Wind

Antoine Boitel-Le Moal

Gepubliceerd op

Fransman Antoine Boitel-Le Moal, student in niveau 7 van de Nationale Balletacademie, heeft op 30 november jl. in het Théâtre de Paris een Prix de la Vocation ontvangen van de prestigieuze Fondation Marcel Bleustein-Blanchet pour la Vocation. Twee weken eerder ontvingen oud NBA-studenten Nancy Burer en Nienke Wind in het Amsterdamse DeLaMar Theater beiden een Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79.Antoine Boitel-Le Moal (20) was een late starter. Weliswaar volgde hij vanaf zijn negende amateurdanslessen, maar zijn vader was fel gekant tegen een balletopleiding. ‘Sowieso was ballet ‘not done’: de jongens in mijn klas waren enkel bezig met rugby en zeilen.’ Pas na de scheiding van zijn ouders besloot Antoine (inmiddels 15) alsnog zijn droom na te jagen. Hij studeerde een jaar aan het conservatorium in Brest, maar toen zijn docent – een oud-solist van het Ballet Nacional de Cuba – vertrok, verhuisde hij naar Parijs. Daar studeerde hij achtereenvolgens aan het Conservatoire de Paris en het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse en in 2013 vervolgde hij zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur Musique et Danse in Lyon. Afgelopen zomer nam hij deel aan de Amsterdam International Summer School en dat resulteerde in zijn overstap naar de Nationale Balletacademie. ‘Ik ben altijd hongerig’, verklaart hij die keuze. ‘Hongerig naar nieuwe ervaringen, nieuwe mensen, nieuw repertoire.’

Een vriendin van hem, die een musicalopleiding in Londen volgt, won vorig jaar een Prix de la Vocation – in feite een studiebeurs – van het Marcel Bleustein-Blanchet-fonds. ‘Zij weet dat ik mijn opleiding al jaren bekostig met leningen en spoorde me aan om ook een aanvraag in te dienen.’ Tot Antoines grote verrassing is hij nu een van de twintig uitverkorenen. De Fondation Marcel Bleustein-Blanchet pour la Vocation ondersteunt jonge talenten op alle terreinen in de kunst en wetenschap. Jurylid voor de dansbeurs á achtduizend euro was ditmaal Thierry Malandain, artistiek directeur van Ballet Biarritz en zelf oud-winnaar van de Prix de la Vocation.

Spirituele beleving
Op 16 november ontvingen danseressen Nancy Burer, Nienke Wind en Floor Eimers alle drie een Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79. De prijzen werden uitgereikt tijdens het (sinds dit seizoen) jaarlijkse Balletgala van het fonds. Nancy (22) en Nienke (24) volgden beiden hun gehele opleiding aan de Nationale Balletacademie. Nancy begon haar professionele carrière in 2013 bij de Junior Company van Het Nationale Ballet en maakte begin dit seizoen de overstap naar de ‘volwassen’ groep. Nienke danst sinds 2012 bij Introdans.

Volgens de Dansersfonds-jury hebben de drie winnaressen in de meest uiteenlopende choreografieën een grote eigenheid getoond, waarbij ze tevens hebben laten zien ‘dat de ware spirituele beleving van dans zich op een heel ander vlak afspeelt dan enkel in het tonen van extreem fysieke prestaties’.
De jaarlijkse Prijs van Verdienste van het Dansersfonds ging ditmaal naar Gerald Tibbs, die dit seizoen zijn 25-jarig jubileum als artistiek leider van jongerengezelschap Nederlands Dans Theater 2 viert.

Nancy Burer, Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Nienke Wind, photo: Antoinette Mooy

Nienke Wind, photo: Antoinette Mooy

Nancy Burer, photo: Antoinette Mooy

Delen