Tim Couchman studeert David Dawsons choreografie ‘5’ in

Dancers from the NBA Pre-Professionals and the Junior Company and Tim Couchman: assistant to David Dawson

Gepubliceerd op

Tim Couchman, assistent van de internationaal veelgevraagde Britse choreograaf David Dawson, was van 2 t/m 7 november te gast bij de Nationale Balletacademie. Met 23 studenten van het preprofessionele programma en alle dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet studeerde hij Dawsons choreografie 5 in. De studenten zullen dit virtuoze werk onder meer uitvoeren tijdens het Holland Dance Festival in Welcome Canada!, een uitwisselingsprogramma met Canada’s National Ballet School, en tijdens de eindejaarsvoorstellingen. De Junior Company danst 5 dit voorjaar tijdens haar nieuwe tourneeprogramma.

Tim Couchman, assistent van de internationaal veelgevraagde Britse choreograaf David Dawson, was van 2 t/m 7 november te gast bij de Nationale Balletacademie. Met 23 studenten van het preprofessionele programma en alle dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet studeerde hij Dawsons choreografie 5 in. De studenten zullen dit virtuoze werk onder meer uitvoeren tijdens het Holland Dance Festival in Welcome Canada!, een uitwisselingsprogramma met Canada’s National Ballet School, en tijdens de eindejaarsvoorstellingen. De Junior Company danst 5 dit voorjaar tijdens haar nieuwe tourneeprogramma.

David Dawsons 5 maakte oorspronkelijk, als de ‘huwelijks-pas de cinq’, deel uit van zijn veelgeprezen Giselle-productie, die hij in 2008 voor het Semperoper Ballett in Dresden creëerde. Voor deze avondvullende productie koos Dawson de traditionele Giselle-compositie van Adolphe Adam, maar de choreografie is allesbehalve conventioneel. Ze is een display van Dawsons frisse, nieuwe danstaal, waarin hij de grenzen van het klassieke balletidioom vaak tot in het extreme oprekt. In 5 leidt dat tot virtuoos dansvuurwerk, veroorzaakt door een duizelingwekkende combinatie van snelheid, speelsheid, flexibiliteit en een watervalachtige structuur van opeenvolgende sequenties. Jean-Yves Esquerre, artistiek directeur van de Nationale Balletacademie: ‘In tien minuten tijd passeert alles wat Dawsons benadering van de klassieke techniek zo bijzonder maakt met lichtsnelheid de revue.’

Op 1 februari dansen studenten van de Nationale Balletacademie 5 als onderdeel van het programma Welcome Canada!, een door het Holland Dance Festival georganiseerd uitwisselingsprogramma waarin Canada’s National Ballet School optreedt met de drie belangrijkste dansopleidingen in Nederland. www.holland-dance.com.
Vervolgens zal de choreografie onder meer te zien zijn in Ballet Bubbles, het nieuwe tourneeprogramma van de Junior Company, en tijdens de eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.Delen