Erfgoedarena 16 december 2015: Graffiti bewaren?

Erfgoedarena december 2015: Graffiti bewaren?

Gepubliceerd op

Samen met het Amsterdam Museum organiseren we de 16de december een Erfgoedarena over graffiti. Deze street art begon op straat, om in de jaren tachtig ook in de galeries en musea door te dringen.

Met het Amsterdam Museum organiseert de Reinwardt Academie op 16 december een Erfgoedarena over graffiti. Deze street art begon op straat, om in de jaren tachtig ook in de galeries en musea door te dringen. The Museum of the City of New York heeft de indrukwekkende Martin Wong-verzameling, nu zien in het Amsterdam Museum als onderdeel van Graffiti – New York Meets The Dam.

Voor het verhaal van de Nederlandse graffiti ging gastcurator Aileen Middel bij graffitischrijvers  en privéverzamelaars op zoek naar foto’s, schilderijen, spijkerjasjes en blackbooks. Robin Vermeulen studeerde eerder dit jaar af aan de Reinwardt Academie met een scriptie over de vraag hoe de Amsterdamse graffiti-scene zelf kan bijdragen aan het behoud van graffiti.
Deze editie van de Erfgoedarena is gewijd aan graffiti als cultureel erfgoed – materieel dan wel immaterieel. Wie maakt het, maar vooral: wie bewaart het? Onder leiding van Clarice Gargard (presentatrice bij de lokale omroep AT5) en lector en tafelheer Riemer Knoop ontvangen wij:

  • (gefilmde) column van Annemarie de Wildt – conservator Amsterdam Museum: Geheimen van de graffitiscene.
    Robin Vermeulen: Bewaren en documenteren van graffiti en de mogelijkheden van een community archive  door graffitischrijvers zelf.
  • Anna Stolyarova, oprichter van het Street Art Museum Amsterdam, vertelt hoe street art in Amsterdam West de omgeving opvrolijkt en hoe het werk in samenspraak met de buurt tot stand komt. Hoe duurzaam is deze kunstvorm?

Intermezzo: de graffitischrijver “Mick La Rock/Mickey”

  • Jasmijn Rana, Projectmanager bij Imagine IC, over de plaats van graffiti in het erfgoedveld.
  • Albert van der Zeijden, Wetenschappelijk beleidsmedewerker bij VIE (Nederlands centrum voor Volkscultuur en Immaterieel erfgoed), over Graffiti op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel.

Waar: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
Wanneer
: woensdag 16 december 2015
Hoe laat
: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community

Op 12 december, 14.30 uur organiseert het Amsterdam museum de duo- bijeenkomst de Panel talk straatkunst.

Delen