Jarrik Ouburg (hoofd Architectuur) wint eerste prijs bij prestigieuze Europan-competitie

klik voor vergroten

Gepubliceerd op

Architect Jarrik Ouburg (hoofd Architectuur) heeft de eerste prijs gewonnen bij de prestigieuze Europan-competitie. Het winnende project 'The Nolli Gardens' is een nieuw stedenbouwkundig plan en twee woongebouwen voor een gedeelte van de modernistische wijk Kortephohja in Jyväskylä, een middelgrote stad in Finland. Met de eerste prijs wordt hem ook de bouwopdracht verleend.


Het winnende project The Nolli Gardens is een samenwerking van Jarrik Ouburg met Freyke Hartemink (Office Jarrik Ouburg) en Maciej Abramczyk. Het doel van het project is een aantrekkelijk lokaal centrum te maken waarbij de fysieke bebouwing de katalysator wordt voor sociale integratie, gemeenschappen zelfvoorzienend en organiserend worden en de gebouwen kleine dorpjes vormen binnen het netwerk van de stad.

In het plan wordt het bestaande modernistische stedenbouwkundige schema omgekeerd: de openbare ruimte wordt niet gedefinieerd door de gebouwen, maar door de openbare ruimte. Twee grote collectieve ruimten, uniek in Jyväskylä, vormen het hart van het plan. Eén ruimte is de centrale ontmoetingsplek voor studenten, de andere voor ouderen en de buurt. De bebouwing (totaal circa 25.000 m2) vormt een kader om deze ruimten.

Jarrik Ouburg: 'In 1784 tekende Giambattista Nolli een verrassende kaart van Rome. Normaliter toonde een kaart de bebouwde ruimte in zwart en de onbebouwde ruimte in wit, waardoor er altijd een duidelijk contrast werd gesuggereerd tussen private en publieke ruimten. Nolli tekende voor het eerst de toegankelijke collectieve ruimten van de stad, zoals het interieur van een kerk of het Pantheon, wit. De ruimten, we noemen deze de Nolli Gardens, zijn juist voor een gemeenschap van belang omdat het geconditioneerde collectieve ruimten zijn die door gemeenschappelijk gebruik betekenis krijgen.'

In het plan worden de woningbouwblokken verweven met deze Nolli Gardens. 'In het woongebouw voor studenten onderbreken deze ruimten de rationele circulatie en zorgen voor een ruimtelijke onderbreking en een programmatische verrijking als een collectieve eetkamer met keuken, wintertuin, bibliotheek, sauna etc. In het centrale gebouw is het de gemeenschappelijke ruimte die geprogrammeerd wordt met een piano, keuken, bibliotheek etc.'

In januari 2016 keert het ontwerpteam terug naar Finland voor de start van de eerste fase van de bouwopdracht. In 2017 wordt gestart met de bouw van de Nolli Gardens.

Delen