Laatste Master lezing van 2015: Cilia Erens over Leven in Geluidsruimtes (op woensdag 9/12)

Gepubliceerd op

Cilia Erens is geluidskunstenaar. Ze werkt met geluiden uit de dagelijkse realiteit. Voor haar is de wereld een reeks van klankruimten die ontdekt kunnen worden, elk met een eigen identiteit die zich pas manifesteert als geluid en beeld niet langer synchroon zijn.

Cilia Erens is geluidskunstenaar. Ze werkt met geluiden uit de dagelijkse realiteit. Voor haar is de wereld een reeks van klankruimten die ontdekt kunnen worden, elk met een eigen identiteit die zich pas manifesteert als geluid en beeld niet langer synchroon zijn. 

Tijdens haar lezing zal Erens bespreken hoe ze naar het leven luistert, hoe dit zich manifesteert in geluid en hoe deze vitale processen deel uit maken van haar werk.

Zij vertelt over haar werkproces door te verwijzen naar een aantal van haar recente activiteiten:

  • Via Dolorosa (2013), een korte documentaire van videokunstenaar / filmmaker Menno Otten die meerdere prijzen heeft ontvangen,
  • Niets Laat me Vermoeden / There's nothing to tell me (2015 ), een interactief geluidslandschap in de natuur over de Eerste Wereld Oorlog 
  • en een 'luister trip' naar stedelijke China, haar meest recente onderzoeksproject waarin ze na 29 jaar terug ging om opnieuw de geluiden van China op te nemen, in de hoop dat het, door het vastleggen van de veranderende geluiden mogelijk is om de explosieve schaalvergroting die plaatsvindt in stedelijk China te documenteren. Dit leidt tot een nieuw werk: Time Lapse China.

Over Cilia Erens
Erens, die woont en werkt in Amsterdam, is een pionier in het concept van de geluidswandeling (1986), maar creƫert ook installaties voor de openbare ruimte. Haar voortdurende fascinatie ligt bij het maken van 'collectieve stiltes', bij de stedelijke ontwikkeling, hoorbaar. Haar achtergrond is in stedelijke en regionale planning. Erens gebruikt uitsluitend binaural opnames, een techniek die ons in staat stelt om de geluidsomgeving als ruimte te ervaren. Haar aanpak is interdisciplinair.

Delen