Vluchtelingenkapel op Lesbos van Bouwkunst-alumna wordt geopend

Gepubliceerd op

Op vrijdag 18 december wordt in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos het bouwwerk L'Abri: A Roof for Humanity geopend. Het gebouw, met een betonnen fundering, houten balken en zeil van gebruikte rubberboten, is een toevluchtsoord voor vluchtelingen die rust zoeken en voor kinderen om onder een dak te kunnen spelen.

In juli dit jaar was Narda Beunders naar Lesbos gereisd om te kijken 'wat de stand van zaken' was. ‘We stonden op het strand en hielpen bootvluchtelingen aan land te komen. Er was toen nog haast geen hulp. Een paar lokale mensen waren ook steeds in touw, maar de meeste vluchtelingen werden aan hun lot overgelaten.’ Wat haar opviel is dat de opvang op Lesbos dramatisch is en dat dit samen met de hoeveelheid vluchtelingen voor ‘een slechte sfeer’ zorgt. Narda en haar vrienden deden wat ze konden, maar reisden uiteindelijk toch ook weer naar huis.

Stuk karton
‘De vluchtelingen op Lesbos bleven me maar bezig houden. Het is in de zomer heel heet en je zag overal op Lesbos mensen die een schaduwplekje opzochten om uit de zon te blijven. Soms simpelweg door een stuk karton boven hun hoofd te houden.' Complete families en gezinnen wonen in piepkleine koepeltentjes of slapen op straat. ‘Ik ging ook als architect over deze omstandigheden nadenken. De UNHCR was inmiddels bezig om de situatie in de kampen te verbeteren, maar ik wilde deze mensen een plek geven om even te ontsnappen aan de dagelijkse zaken. Een soort kapel.' 

Roof for Humanity
En zo geschiedde. Narda ontwierp een kapelachtig gebouw van acht zeshoeken die aangeschakeld een grote ruimte creëren. De acht verschillende ruimtes kunnen los, maar ook samen gebruikt worden. A Roof for Humanity, zoals Beunders het zelf noemt, werd via crowdfunding en stichting Bootvluchtelingen gefinancierd.

Het is de afgelopen maanden in kamp Kara Tepe door vrijwilligers uit Nederland en Griekenland samen met vluchtelingen in elkaar gezet. De ene groep bleef een week, de andere wat langer. Door de systematische bouw was het makkelijk voor nieuwe mensen om mee te helpen. Het team werkte inmiddels samen met hulporganisatie UNHCR. ‘Het moet een rustplek worden, midden in het vluchtelingenkamp. Er komen nu al kinderen spelen, mensen koffie drinken. Ik denk dat deze openbare plek belangrijk is voor vluchtelingen die dag in dag uit samen in een tentje zitten. Ik hoop dat mensen hier hun rust kunnen vinden.'

De UNHCR is erg blij met het werk van de Nederlandse architecte die zich inzet voor betere omstandigheden voor vluchtelingen. ‘We gaan in het andere vluchtelingenkamp ook een Abri bouwen. Het werk hier is nog lang niet af.'

Delen