Reinwardt Memorial Lecture 2016 door Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam)

Margriet Schavemaker

Gepubliceerd op

De witte kubus als ‘lieux de mémoire’: moderne kunst musea en de toekomst van de geschiedenis.

Geschiedenis lijkt weer helemaal terug in musea voor moderne en hedendaagse kunst.

Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam) zal in de Reinwardt Memorial Lecture op 17 maart 2016 ingaan op het de terugkomst van geschiedenis in musea voor moderne en hedendaagse kunst.
Niet alleen door het werk van hedendaagse kunstenaars die zich tot het verleden verhouden maar ook door een allengs groeiende interesse van musea voor hun eigen historie. Spraakmakende tentoonstellingen en performances, roemruchte controverses en aansprekende verhalen over oud-directeuren leiden niet enkel meer tot publicaties maar ook tot tentoonstellingen vol reconstructies, archiefmateriaal en historische documentatie. De museale reputatie is deel van de collectie geworden en verdient een prominente plek in de museale programmering.

De witte kubus als ‘lieux de mémoire’: moderne kunst musea en de toekomst van de geschiedenis.
Schavemaker vraag zich af wat deze ‘historic turn’ betekent voor het traditionele onderscheid tussen erfgoedinstellingen en de wereld van de moderne kunst? Nadert het einde van de eens zo exclusief op het heden en de toekomst gerichte witte kunsttempels die hun avant-garde objecten zonder context tot spreken wilden brengen? Of ligt de betekenis juist in het redden van de modernistische ‘white cubes’ door die te transformeren tot ‘lieux de mémoire’?
Met het Stedelijk Museum Amsterdam als case study geeft Schavemaker antwoord op deze prangende vragen.

Biografie
Na een academische carrière aan de Universiteit van Amsterdam trad Schavemaker in 2009 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam waar zij werkzaam is als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Zij schrijft over hedendaagse kunst en theorie, organiseert lezingen en debatten (o.a. Facing Forward. Art and Theory from a Future Perspective (2011-2102) en maakt tentoonstellingen waarin geschiedenis en archiefonderzoek een belangrijke rol spelen (o.a. Het Stedelijk in oorlog en ZERO: Let Us Explore the Stars in 2015).

Reinwardt Memorial Lecture
De jaarlijkse openbare lezing -sinds 2008-, genoemd naar de naamgever van de academie Caspar Reinwardt (1773-1854), wordt verzorgd door experts uit het veld van het cultureel erfgoed en/of museologie op uitnodiging van de lectoren Hester Dibbits en Riemer Knoop.
Reinwardt was een gerespecteerd natuuronderzoeker, hoogleraar en directeur van verschillende botanische tuinen. Tijdens zijn verblijf in voormalig Nederlands-Indië bracht hij omvangrijke verzamelingen bijeen die uiteindelijk hun weg vonden naar Nederlandse musea op het gebied van natuurlijke historie en volkenkunde.
Eerdere sprekers van de Memorial Lecture waren Ad de Jong, Lynne Teather, Rob van der Laarse, Laurajane Smith, Michael Shanks en Birgit Donker waarvan publicaties in boekvorm gratis verkrijgbaar zijn (zolang de voorraad strekt).
Marcos Buser sprak in 2015; zijn publicatie Rubbish Theory. The heritage of toxic waste (ISBN 978-90-71681-18-9) wordt tijdens de Memorial Lecture op 17 maart aanstaande gepresenteerd.

Donderdag 17 maart 2016
Locatie: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, Amsterdam
Aanvang: aanvang 20.00 uur
Aanmelden via de Reinwardt Community
niet meer mogelijk (vol).

Mondriaan tentoonstelling 1946

Delen