Internationale workshop ‘Crafting the Facade: Amsterdam Brickwork’

Gepubliceerd op

Als onderdeel van het internationale project Crafting the Façade organiseert de Academie van Bouwkunst dit voorjaar ‘Amsterdam Brickwork’, een interdisciplinair programma waarin het materiaal baksteen centraal staat. Het programma is een samenwerking van de Academie van Bouwkunst Amsterdam, Mackintosh School of Architecture/Glasgow School of Art en de Universiteit van Liechtenstein.

 

Crafting the Facade: Reuse, Reactivate, Reinvent is een 3-jarig interdisciplinair project toegespitst op bouwkundige vraagstukken, tektoniek en constructieve, culturele, sociale en economische thema’s. Eerder hebben studenten in Glasgow (‘Glasgow Stone’) lokale materialen, bouwwerken en ambachtelijke tradities en technieken geanalyseerd, met als doel hier concrete lessen voor de toekomst uit te trekken. In het voorjaar staat in Amsterdam het materiaal baksteen en de toepassing ervan centraal. 

Amsterdam Brickwork
Amsterdam is een stad van baksteen. De grote verzameling aan baksteen gebouwen uit verschillende perioden vormt een catalogus van baksteentektoniek. In een analyseoefening worden klassieke voorbeelden ‘uit elkaar gehaald’ en ontrafeld. Studenten gaan geveltekeningen maken en tien karakteristieke baksteen gebouwen in Amsterdam worden op schaal 1:10 nagetekend. Studenten ‘bouwen’ de tekeningen en krijgen zo werkelijk grip op de baksteen. Dit levert fascinerende tekeningen op van wel 3 meter lang.

In een ontwerpproject voor een publiek gebouw aan het IJ wordt het ‘baksteenbewustzijn’ ingezet om tot een eigentijdse en persoonlijke vertaling van het baksteengebouw te komen. Hierbij wordt begonnen met het doorgronden van de aard van het ontwerpen en bouwen met baksteen. Studenten zullen zelf bakstenen gaan ontwerpen en de rol van de steen in het totale baksteenverband analyseren. Als afsluiting van Brick Amsterdam wordt begin 2017 een symposium georganiseerd waar de resultaten van de onderwijsprojecten worden besproken. Alle resultaten worden opgenomen in een eindpublicatie. Het project wordt gecoördineerd door architect Machiel Spaan (M3H architecten en voormalig hoofd Architectuur van de Academie van Bouwkunst).

De workshop Amsterdam Brickwork vindt plaats van 12 tot en met 20 maart. De lezingen op zondag en maandag zijn toegankelijk voor publiek. Bekijk hier het programma.

Internationale partners
De Academie van Bouwkunst prijst zich gelukkig met twee sterke partners voor het project: de Mackintosh School of Architecture / Glasgow School of Art en de Universiteit van Liechtenstein. De Academie werkt al vele jaren samen met beide instituten. Mackintosh School of Architecture heeft een lange traditie toegespitst op bouwkundig en constructief ontwerpen in een maatschappelijke en gemeentelijke planologische context. De Universiteit van Liechtenstein concentreert zich op duurzaam en ruimtelijk ontwerpen dat sterk verbonden is met de context van de Alpen.

Van elke school nemen tien tot twaalf studenten (bachelor en master) deel aan het programma. De actieve samenwerking van de drie instituten moet studenten aanmoedigen een deel van hun opleiding als Erasmus-student door te brengen aan een van de partnerinstellingen. 

Delen