Slamdance Award voor If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy

Gepubliceerd op

De eindexamendocumentaire 'If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy' (2014) heeft de Jury Award for Documentary Short gewonnen op het Slamdance Film Festival in Park City, V.S.

 

Uit het juryrapport:
“Multi-generational traditions examined from two very different perspectives within a family. Charming sweetness and comedic sadness, all rolled into one thought-provoking short film. A film that makes clear the power of women who go it alone and take charge of their lives when men disappoint.”

'If Mama Ain't happy, Nobody's Happy' was eerder te zien op IDFA en viel de afgelopen maanden in de prijzen op festivals in o.a. Kassel, St Petersburg, Sapporo, Vilnius en Taiwan.

De documentaire werd geregisseerd door Mea de Jong en geproduceerd door Juul Op den Kamp en Chris Stenger.

In deze documentaire onderzoekt Mea Dols de Jong waarom haar moeder, Laura Dols, de onafhankelijkheid die al vier generaties lang het leven tekende van haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, zo graag wil overbrengen aan haar dochter. Mea zet haar moeder onontkomelijk in de spotlights en ondervraagt, om er uiteindelijk achter te komen wat zij zelf moet doen om onafhankelijk te worden. Het resultaat maakt een intiem, soms hilarisch en soms verdrietig moeder-dochter portret waarin de speelse vorm van het filmmaakproces op creatieve wijze meespeelt in het verhaal.

Aan de documentaire werkten verder mee:

Nina Badoux – cinematographer
Freek Huijs – geluidsopname
Laura Solleveld – sound design, mixage
José van Koppenhagen – montage
Jesper Ankarfeldt – componist

De film kwam tot stand in samenwerking met de Boeddhistische Omroep Stichting.

Delen