Tentoonstelling ontwerpstudio 'Rosia Montana' in Museum van de Roemeense Boer

Gepubliceerd op

Op 6 februari opent in het Museum van de Roemeense Boer in Boekarest een tentoonstelling van de P5 Studio 'Rosia Montana - a Dutch Approach'. De ontwerpvoorstellen van de ontwerpstudio worden gepresenteerd door Maike van Stiphout, hoofd van de master Landschaparchitectuur van de Academie van Bouwkunst.

 

Op 6 februari opent in het Museum van de Roemeense Boer in Boekarest een tentoonstelling van de P5 Studio 'Rosia Montana - a Dutch Approach'. De ontwerpvoorstellen van de ontwerpstudio worden gepresenteerd door Maike van Stiphout, hoofd van de master Landschaparchitectuur van de Academie van Bouwkunst. 

Studenten van de Academie van Bouwkunst werkten onder begeleiding van Maike van Stiphout, Lada Hrsak, Sander Lap en Marieke Berkers gedurende enkele maanden aan ontwerponderzoek in en om het Roemeense dorp Rosia Montana, een nederzetting in een oud mijngebied waar sinds de Romeinse tijd goud wordt gedolven. De uitgeputte staatsmijn werd in 2006 gesloten, nog voor de toetreding van Roemenië tot de EU. Onmiddellijk werd door Canadees mijnbouwconcern onderhandelingen met de Roemeens overheid gestart over de exploitatie van een nieuw goudmijn in het gebied. Als het plan wordt goedgekeurd, ontstaat hier de grootste open-pit mijn in Europa waarbij op grote schaal gebruikt zal worden gemaakt van cyanide en andere chemicaliën, met alle nadeling gevolgen voor mens en natuur in de omgeving van dien.

Een interdisciplinaire studio met studenten van de Academie van Bouwkunst heeft ontwerpvoorstellen gemaakt voor enkele acute problemen in de regio. De voorstellen worden op 6 februari gepresenteerd in het Museum van de Roemeense Boer in Boekarest door Maike van Stiphout en Stefan Bâlici (plaatsvervangend coördinator van 'Adopteer een Huis in Rosia Montana'). De tentoonstelling wordt officieel geopend door Virgil Nitulescu (directeur van het museum).

 

Delen