Architect Joost Hovenier overleden

Joost Hovenier. Foto: Dana Lixenberg

Gepubliceerd op

Afgelopen zaterdag is architect Joost Hovenier overleden. Dat heeft zijn bureau Office Winhov dinsdag bekendgemaakt. Hovenier (Amsterdam, 1963) was medeoprichter en partner van het architectenbureau.Joost Hovenier is in 1996 afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst. Hij werkte voor diverse bureaus, waaronder Architectenbureau Rudy Uytenhaak en UNStudio, voordat hij twintig jaar geleden met Jan Peter Wingender het bureau Wingender Hovenier Architecten oprichtte.

In zijn werk richtte Hovenier zich op woningbouwprojecten op complexe stedelijke locaties, daarbij namen studentenwoningen en zorgwoningen een belangrijke plaats in. Daarnaast werkte hij aan de herbestemming en uitbreiding van monumentale gebouwen en aan diverse publieke projecten. Na de toetreding van Uri Gilad als partner is het bureau Office Winhov gaan heten.

Hovenier was sinds 1998 ook actief als docent aan de Academie van Bouwkunst. Hij was lid van het Stawon/BNA-bestuur (2004-2008) en had zitting in de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Haarlem (2005-2015). Recent was hij lid van de Welstandscommissie Den Haag (2015-2016). Hovenier was de grondlegger van het online platform Local Heroes. Bekende projecten van Wingender Hovenier Architecten/Office Winhov zijn onder meer woontorens De Loodsen (2001-2006) en het W Hotel ‘Exchange’ (2011-2015) in Amsterdam.

‘Office Winhov verliest met het overlijden van Joost Hovenier een geweldig mens die midden in het leven stond. Een gepassioneerd architect die met vaste en soms zoekende hand vorm heeft gegeven aan zijn ontwerpen. Een vakman die op eigen wijze zijn weg vond in de architectuur’, meldt het bureau.

Delen