In Memoriam Maria Koning

Gepubliceerd op

Op 9 maart 2016 is Maria Koning op 87-jarige leeftijd overleden. Koning gaf zeventien jaar lang leiding aan de Nel Roos Academie, voorloper van de Nationale Balletacademie. Toen naamgeefster Nel Roos in 1970 overleed, werd Koning het nieuwe boegbeeld van de academie. Zij zou de opleiding verder ontwikkelen en professionaliseren.

 

Op 9 maart 2016 is Maria Koning op 87-jarige leeftijd overleden. Koning gaf zeventien jaar lang leiding aan de Nel Roos Academie, voorloper van de Nationale Balletacademie. Toen naamgeefster Nel Roos in 1970 overleed, werd Koning het nieuwe boegbeeld van de academie. Zij zou de opleiding verder ontwikkelen en professionaliseren.

Koning kreeg haar opleiding in de school van Yvonne Georgi, die later, vanaf 1946, onder leiding zou staan van Nel Roos. Zij danste in de jaren 1949/1951 bij het Ballet van de Nederlandse Opera en maakte vervolgens de overstap naar het operaballet in Düsseldorf, waar haar vroegere leermeester Yvonne Georgi inmiddels de scepter zwaaide. Voorts danste zij in diverse kleinkunstproducties, waaronder de Bouwmeester-revue en de show van Toon Hermans, en in programma’s uit de beginjaren van de Nederlandse televisie. Aansluitend ging Koning les geven bij Balletstudio Nel Roos, zoals de naam van de school toen nog luidde. Al snel werd zij de assistente van Nel Roos, tot zij in 1970 zelf de leiding op zich nam.

Onder Maria Konings leiding was de Nel Roos Academie onderdeel van de grote fusie van de Amsterdamse theateropleidingen tot de Theaterschool, en zij bleef de academie leiden totdat deze in 1987 met de Scapino Dansacademie fuseerde tot Nationale Balletacademie.

Directie en medewerkers van de Theaterschool en de Nationale Balletacademie wensen familie, vrienden en oud-studenten veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

 

Delen