Studente Willemijn aan het werk in Amsterdam Noord: "Hoofdzaak is niet de materie, maar de energie."

Gepubliceerd op

3e jaars studente Willemijn Beth volgt het vak Kunst en Omgeving en werkt onder andere met artist in residence Helmut Dick. Dick, beeldend kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Vorming, gaat met zijn programma The Genius Loci and Other Invisible Forces in op de typische aard of sfeer van een plaats die een indruk achterlaat.

3e jaars studente Willemijn Beth volgt het vak Kunst en Omgeving en werkt daarin onder andere met artist in residence Helmut Dick. Dick, beeldend kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Vorming, gaat met zijn programma The Genius Loci and Other Invisible Forces in op de typische aard of sfeer van een plaats die een indruk achterlaat. Met de genodigde kunstenaars, experts en studenten wordt gezocht naar bijzondere locaties, ruimtes en innovatieve werkstrategieën in Amsterdam Noord aan het IJ naar de energie van, door en in immateriële kunst.

Explore the North
In Explore the North, het thema van Kunst en Omgeving, is de opdracht op basis van jouw waarnemingen van niet-openbare locaties in Amsterdam Noord, een tijdelijk kunstwerk te maken. Een opdracht die aansluit op de inhoud van het AIR-programma Genius Loci and Other Invisible Forces. Hoe ziet Willemijn dit gebied dat momenteel volop in ontwikkeling is, onderdeel van een nieuwe creatieve stedelijke industrie maar ook een hele andere geschiedenis en eigenheid kent? Willemijn: “Ik zie Amsterdam Noord als een mengelmoes van ruimtes, stijlen en mensen. Elke keer kom je iets totaal anders tegen: bedrijventerreinen, hipstertenten, caravan- en zonnebloemvelden, ongelooflijk dorps aandoende buurten en kille flatgebouwen. Een collage van levenloze en levendige zaken! Megageinig is het.”

Context hoppen
Willemijn: “Ik heb A'dam Noord verkend vanuit een opdracht die ik kreeg: ‘Vind een toffe locatie die niet direct toegankelijk is, en maak met of op die locatie een werk waarbij de energie die het werk creëert/om het werk heen hangt voorop staat'. Hoofdzaak is volgens mij dus niet de materie, maar de energie.
Noord is een plek vol verrassingen door de intense diversiteit, de vreemde combinaties van dingen. Ik werd geïnspireerd door het idee van een vogelhuis als ontoegankelijke plek, het is het huis van iemand anders en ook nog van iemand met wie ik niet direct kan praten. Er bevindt zich een hele wereld daar en ik wil werelden zien.  Andere werelden dan mijn wereld, die toch verbonden zijn met die van mij, anders had mijn oog zich niet gefocust op dat kleine vogelhuis. Ik heb daarom in de vogelenbuurt alle vogelhuizen opgespoord die ik kon vinden en besloten dat ik daar maar iets mee moest. Nu wil ik een ‘Open-vogelhuizen-route’ organiseren. Ironisch want je kan natuurlijk nog steeds niet in de huizen. Hier zit een confrontatie met de onhandigheid van het mens-zijn: ik had graag eens in een vogelhuis gepast. Aan een andere kant zie ik de benadering van de vogelwereld als mensenwereld met open-huizen-routes, monumentendagen, open-atelier-routes."

Artist in Residence
Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma van de AHK en biedt ruimte om de actuele kunstpraktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid kunnen bezielen. Onderdeel van dit programma is ook een theoretisch programma in samenwerking met docent Jappe Groenendijk. In een reeks van 7 bijeenkomsten worden in groepsverband teksten besproken van filosofen met relevantie voor het thema van Genius Loci and Other Invisible Forces.

Delen