Suzanne Kortbeek over HALf6: Othello met een volledig witte cast kan echt niet meer

Gepubliceerd op

In de hal van de Theaterschool vindt op de dinsdag om 17.30 uur geregeld een vrij toegankelijke talkshow plaats, de zogenoemde HALf6. Op 5 april en 24 mei is de organisatie van de talkshow in handen van Suzanne Kortbeek, vierdejaarsstudent bij de Opleiding Productie Podiumkunsten.

In de hal van de Theaterschool vindt op de dinsdag om 17.30 uur geregeld een vrij toegankelijke talkshow plaats, de zogenoemde HALf6. Op 5 april en 24 mei is de organisatie van de talkshow in handen van Suzanne Kortbeek, vierdejaarsstudent bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Van de onderwerpkeuze tot en met het benaderen van de sprekers en het bedenken van de omlijsting, Suzanne is er bij deze twee edities verantwoordelijk voor.

Een van de afstudeeropdrachten van de studenten van de OPP, goed voor 5 studiepunten, is ‘doe iets voor de gemeenschap van de Theaterschool’. Sommige studenten werken mee aan de open dag van de school of opleiding, anderen zetten zich in voor het onderwijsontwikkelingstraject en weer anderen onderhouden de Facebookpagina van de opleiding. Suzanne wilde vooral een aantal thema’s aan de orde stellen die haar na aan het  hart liggen. De HALf6 bleek daar een goed podium voor te zijn.

Suzanne: “De belangrijkste editie is voor mij persoonlijk die van 24 mei. Het onderwerp is dan culturele diversiteit - of het gebrek eraan. Ik schrijf daar ook mijn scriptie over maar dan toegespitst op jeugdtheater. Bij het thema van culturele diversiteit speelt bewustzijn volgens mij een grote rol. Dat geldt ook voor het onderwijs en de scholen, die zijn nog altijd erg Westers georiënteerd. Mijn doel is dus om met deze HALf6 mensen bewust te maken en wakker te schudden en het gesprek op gang te brengen. Het is niet voor niets een onderwerp dat sterk speelt op het moment. Er is pas een hele uitgave van de Theatermaker over volgeschreven.”

Suzanne komt zelf uit een witte omgeving. Maar toen ze op een gegeven moment Theaterwetenschap studeerde en ging werken bij het MC Theater, kwam ze terecht in een ware kosmopolitische wereld. “Het was daar een vanzelfsprekendheid dat alle culturen werden vertegenwoordigd, niet alleen op de vloer maar ook in de top van de organisatie. Toen realiseerde ik me dat het echt niet meer kan dat bijvoorbeeld Othello met een volledig witte cast wordt gespeeld. Bij sommige opleidingen van de Theaterschool zijn er wel veel mensen uit verschillende culturen. Die kunnen op 24 mei van zich laten horen. Ik hoop erg op een opbouwend, inhoudelijk gesprek.”

Maar eerst moest Suzanne aan de slag met de HALf6 van 5 april. Die heeft intussen plaatsgevonden met als onderwerp de nieuwe regelgeving rondom de zzp’ers, de zelfstandigen zonder personeel. Suzanne: “Het is een onderwerp waar onderling veel over wordt gepraat. Binnen de theaterwereld wordt natuurlijk veel op freelancebasis gewerkt. Wat verandert er nu precies en hoe flexibel kunnen onze contracten nog zijn? Ik heb zelf enige tijd geleden een VAR-verklaring aangevraagd en een eigen bedrijfje opgericht. Ik kan klussen doen en een factuurtje sturen. Maar zo simpel is het vanaf nu niet meer. Het leek me dus nuttig om hierover een informatieve HALf6 te organiseren met onder anderen specialist arbeidsrecht Martine Lem.”Delen