Beurzen Dansersfonds voor Jacobine Pouw, Guus Hak en Justus Schokkenbroek

Jacobine Pouw

Gepubliceerd op

Stichting Dansersfonds ’79 heeft drie beurzen toegekend aan studenten van de Nationale Balletacademie: Jacobine Pouw (17), Guus Hak (16) en Justus Schokkenbroek (17). Het Dansersfonds werd in 1979 opgericht door Nederlands beroemdste danspaar, Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Het fonds ondersteunt de Nederlandse danskunst in het algemeen en veelbelovende jonge dansers in het bijzonder.

 

‘Jacobine heeft een erg leuke persoonlijkheid en een goede, alerte présence. Je kon echt zien dat ze, ondanks de zenuwen die iedereen bij een beoordelingsles heeft, met heel veel plezier danst’, aldus Han Ebbelaar van Stichting Dansersfonds ’79. Over de beide mannelijke beurswinnaars zegt hij: ‘De twee jongens zijn heel goed getraind. Ze waren heel ‘wakker’, heel ‘eager’ en ze reageerden erg goed op correcties.’

Het Dansersfonds organiseert jaarlijks een openbare les, gegeven door Ebbelaar, waarvoor de Nederlandse dansvakopleidingen hun beste studenten kunnen selecteren. Tijdens deze les beoordeelt een vakjury de kwaliteit en potentie van de studenten en vervolgens kent zij beurzen toe aan de grootste jonge talenten. Onder wie dit keer dus Jacobine Pouw uit NBA7 en Guus Hak en Justus Schokkenbroek uit NBA6.  Ebbelaar: ‘We hadden nog wel meer beurzen willen uitreiken, maar helaas laat ons budget dat niet toe. Ik hoop dus dat sommige deelnemers volgend jaar nog een poging zullen wagen.’

De beurzen bedragen 1500 euro elk en de studenten moeten dit bedrag besteden aan hun verdere dansontwikkeling. Ebbelaar: ‘Dat kan op allerlei manieren, maar we moedigen vooral buitenlandse cursussen en stages aan. De confrontatie met de internationale concurrentie is voor elke danser goed.’

Sinds zijn oprichting heeft het Dansersfonds al meer dan honderd studiebeurzen uitgereikt. Daarnaast kent het fonds jaarlijks Aanmoedigingsprijzen en Prijzen van Verdienste toe. Deze worden dit jaar uitgereikt op maandag 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam, tijdens het jaarlijkse Balletgala van het fonds.

www.dansersfonds.nl

Guus Hak

Justus Schokkenbroek

vlrn: Alexandra Radius, Ine Rietstap, Igone de Jongh, Karin Schnabel Foto’s: Antoinette Mooy

Delen