College van Rijksadviseurs selecteert twee alumni voor Young Innovators-programma

Gepubliceerd op

Het College van Rijksadviseurs heeft oud-studenten Ivar van der Zwan en Iris Wijn geselecteerd voor deelname aan het Young Innovators-programma. Jonge talentvolle vakgenoten worden door het CRa gekoppeld aan ruimtelijk-maatschappelijke urgente opgaven. Totaal drie ontwerpers zullen tot het najaar onder begeleiding van de Rijksadviseurs werken aan verschillende opgaven.De Young Innovators zijn geselecteerd uit de inzendingen voor Archiprix. Architect Ivar van der Zwan is in 2014 afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst met het project ‘Een voorkant voor een achterkant’. Dit verbeeldt een scenario om Amsterdam verder te verdichten, maar ook een manier om een nieuwe, kleinere schaal aan de binnenstad toe te voegen. Het voegt nieuw programma toe en ontsluit het gebied via een nieuwe route die te vinden is via de smartphone. Met zijn afstudeerproject heeft hij in 2015 de eerste prijs gewonnen bij Archiprix. De vervolgopdracht vanuit het CRa aan Ivar van der Zwan omvat een verkenning hoe dit nieuwe verdichtingsprincipe toe te passen is op de typische grootschalige jaren ‘60 woonwijken in Nederlandse steden.

Iris Wijn studeerde af aan de master Stedenbouw van de Academie van Bouwkunst met het project ‘Bestemming Sloterdijk’. Om de plaatswaarde van Sloterdijk te verhogen wordt voorgesteld een hoogwaardig stedelijk weefsel te realiseren en de aanhechting met de omgeving te versterken. Zo wordt Sloterdijk ontwikkeld van knooppunt tot bestemming. Haar afstudeerproject was genomineerd voor deelname aan Archiprix 2014. Het onderzoek van Iris Wijn in het kader van Young Innovators is een verkenning naar hoe de transformatie van de ringweg kan leiden tot integrale kwaliteitsverbetering van stad, weg en landschap.

Over het CRa
Het CRa is een multidisciplinair college waarbinnen de verschillende ontwerpdisciplines vertegenwoordigd zijn door de Rijksbouwmeester (architectuur), Rijksadviseur Landschap en Water (Eric Luiten) en Rijksadviseur Infrastructuur en Stad (Rients Dijkstra). Rijksbouwmeester Floris Alkemade is de voorzitter van het CRa.

Delen