Contracten voor twaalf NBA-studenten - Toon Lobach als stagiair aangenomen bij NDT 2

vlnr: Jacob Roter,Tim van Poucke, Kayla Fitzpatrick, Gaetano Signorelli, Koyo Yanagishima

Gepubliceerd op

De afgelopen weken hebben twaalf studenten van de Nationale Balletacademie een contract bij een professioneel dansgezelschap in de wacht gesleept. Drie van hen zijn per augustus 2016 aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet en acht studenten hebben een contract bij een buitenlands gezelschap gekregen. Maar de grootste verrassing is misschien wel dat Toon Lobach – oorspronkelijk afkomstig van de 5 O’Clock Class – komend seizoen als stagiair bij Nederlands Dans Theater 2 danst.

De afgelopen weken hebben twaalf studenten van de Nationale Balletacademie een contract bij een professioneel dansgezelschap in de wacht gesleept. Drie van hen zijn per augustus 2016 aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet en acht studenten hebben een contract bij een buitenlands gezelschap gekregen. Maar de grootste verrassing is misschien wel dat Toon Lobach – oorspronkelijk afkomstig van de 5 O’Clock Class – komend seizoen als stagiair bij Nederlands Dans Theater 2 danst.

De drie jonge dansers die komend seizoen – samenvallend met het laatste jaar van hun opleiding – deel uitmaken van de Junior Company van Het Nationale Ballet zijn: Nederlander Tim van Poucke, de Fins-Canadese Kayla Fitzpatrick en Amerikaan Jacob Roter.

Nederlander Toon Lobach (18) is met ingang van het nieuwe seizoen stagiair bij Nederlands Dans Theater 2. Hij volgde vier jaar lang lessen bij de 5 O’Clock Class, de vooropleiding hedendaagse dans van de Theaterschool. Aanvankelijk had hij nog geen vastomlijnde dansdroom, maar toen hij in 2013 het Nederlands Dans Theater in School of Thought van Sol León en Paul Lightfoot zag, was hij in één klap verkocht. ‘Ik vond het fenomenaal! Dacht: hier moet ik heen! Dat zei ik ook tegen mijn moeder toen we naar huis fietsen, maar zij zei, om mijn verwachtingen een beetje te temperen: ‘Ze zijn wel héél goed hè’.’
De zeer getalenteerde Toon ging niettemin voor zijn doel. Vorig schooljaar volgde hij, naast zijn lessen bij de 5 O’Clock Class en zijn reguliere schoolopleiding, ballettraining bij de Nationale Balletacademie. Dit seizoen is hij officieel student van het pre-professionele programma van de Nationale Balletacademie, en volgt hij daarnaast lessen bij de Theaterschool-opleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary.

Dat zijn droom nu werkelijkheid wordt, vindt hij ‘nog héél onwerkelijk’. ‘Ik heb de afgelopen jaren zó opgekeken tegen alle NDT-dansers en kan me nog amper voorstellen dat ik straks elke dag tussen mijn idolen vertoef.’

In de NBA-eindvoorstellingen Dansers van Morgen, op 7 en 8 juli, zal Toon onder meer de nieuwe openingssolo dansen in Gioconda Barbuto’s Till Then. U kunt kaarten bestellen op: www.operaballet.nl/nl/doublebill/2015-2016/voorstelling/dansers-van-morgen

De acht (gast)studenten die een (stage)contract bij een buitenlands gezelschap in de wacht hebben gesleept, zijn:
•    Portia Adams - Béjart Ballet Lausanne
•    Lauma Berga - Fins Nationaal Ballet
•    Dorian Browne - Béjart Ballet Lausanne
•    Brandon Demmers - Junior Company Bayerisches Staatsballett (2e jaar)
•    Nina Dijkman - Ballett Augsburg
•    Gaetano Signorelli - Junior Company Ballett Zürich
•    Kayla-Maree Tarantolo - Junior Company Semperoper Ballett Dresden (1e jaar)
•    Koyo Yanagishima - Columbia Classical Ballet, Verenigde Staten

 

Toon Lobach, photo: Michael Slobodian

Delen