Docent Ansje van Dijk schenkt unieke kostuumcollectie aan de Theaterschool

Ansje van Dijk vertelt over kimono's.

Gepubliceerd op

Ansje van Dijk geeft sinds jaar en dag les bij de Theaterschoolopleidingen Scenografie en Productie Podiumkunsten. Zij maakt daarbij gebruik van haar bijzondere collectie kostuums en ornamenten, die zij ooit met dit doel is gaan verzamelen. Vanuit de gedachte dat de collectie voor het onderwijs behouden moet worden, heeft Ansje de kostuums nu aan de Theaterschool geschonken. Zelf doet ze een stapje terug maar blijft nog wel lezingen geven.

Ansje van Dijk geeft sinds jaar en dag les bij de Theaterschoolopleidingen Scenografie en Productie Podiumkunsten. Zij maakt daarbij gebruik van haar bijzondere collectie kostuums en ornamenten, die zij ooit met dit doel is gaan verzamelen. Vanuit de gedachte dat de collectie voor het onderwijs behouden moet worden, heeft Ansje de kostuums nu aan de Theaterschool geschonken. Zelf doet ze een stapje terug maar blijft nog wel lezingen geven.

Het bijzondere van de collectie is dat die niet museaal wordt benaderd, maar mag worden betast en aangetrokken. Ansje wil studenten het verband laten ervaren tussen de materialen en het gedrag van mensen.

De Theaterschool heeft zich verplicht om de collectie te beheren en in te blijven zetten voor onderwijsdoeleinden. De beheerder van de collectie is Eva IJsveld, in nauwe samenwerking met Ellen den Bouwmeester, hoofd Afdeling Kostuumatelier. Eva geeft al een paar jaar les met de collectie en is daarin opgeleid door Ansje. De bedoeling is dat ze haar lessen in de toekomst ook bij andere opleidingen en faculteiten gaat geven.

De Theaterschool is er trots op zo te kunnen bijdragen aan het behoud - en vooral ook het gebruik ten behoeve van het onderwijs - van deze prachtige en unieke collectie, het levenswerk van Ansje van Dijk.

Ansje van Dijk toont een historische Chinese kroon. Foto's: Peter Franken (AD)

Delen