Ivo van Hove ontmoet Theaterschool-alumna Maren Bjørseth

Foto’s: Jan Versweyveld

Gepubliceerd op

Dutch Masters is een serie waarin Pakhuis de Zwijger iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigt. Op maandag 9 mei is dat Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove vertelt over zijn vak en heeft ook jong talent Maren Bjørseth uitgenodigd om met hem en het publiek in gesprek te gaan.

Dutch Masters is een serie waarin Pakhuis de Zwijger iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigt. Op maandag 9 mei is dat Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove vertelt over zijn vak en heeft ook jong talent Maren Bjørseth, in 2012 afgestudeerd aan de Regie Opleiding van de Theaterschool, uitgenodigd om met hem en het publiek in gesprek te gaan.

Ivo van Hove
De producties van Ivo van Hove zijn te zien in theaters over de hele wereld. Onlangs werd bekend dat hij in mei in New York The Drama League Award 'for Exellence in Directing' in ontvangst mag nemen. Het is de eerste keer in het 100-jarig bestaan van de prijzen dat deze toegewezen wordt aan een niet-Engelse regisseur. Ivo van Hove studeerde nog aan het Sint Lucas Instituut in Brussel toen hij als toneelregisseur startte met eigen producties. In Vlaanderen was hij achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. In 1990 maakte hij de overstap naar Nederland en was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven en later festivalleider van het Holland Festival. In 2001 werd hij directeur van Toneelgroep Amsterdam. Onder zijn leiding groeide dit gezelschap uit tot een van de boegbeelden van de Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Ivo van Hove is ook buiten Toneelgroep Amsterdam actief. Zo is hij vaste gastregisseur bij de New York Theatre Workshop, waarvoor hij LAZARUS regisseerde. Recentelijk stond hij onder andere met De Stille Kracht (de komende twee jaar zet Ivo van Hove nog twee andere romans van Couperus op het toneel), Shakespeare’s Kings of War en Broadway-creaties A View from the Bridge en The Crucible op de planken. Hoe combineer je creativiteit met leiderschap?

Maren Bjørseth
Het was niet de eerste keer dat Van Hove een Shakespeare productie regisseerde. In 1998 o.a. regisseerde hij voor Het Zuidelijk Toneel de klassieker Romeo en Julia. Anno 2013 presenteerde Maren Bjørseth ons toevalligerwijs het vervolg. In het door haar geregisseerde stuk Ten liefde zijn Romeo en Julia geen pubers meer: we treffen hen jaren later. In 2012 studeerde de Noorse Maren af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool met Een Poppenhuis, dat op het 23e ITs Festival de Ton Lutz Award voor beste regie won. Daarna ging ze aan de slag bij Frascati Producties en regisseerde onder andere het intrigerende Helling en het vrolijk-macabere Geloof Liefde Hoop. Met Een bruid in de morgen maakte ze haar debuut bij TA-2, het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van regietalent voor de toekomst. Maren kiest ervoor om zowel in haar geboorteland Noorwegen als in Nederland te regisseren, omdat het haar de grootst mogelijke vrijheid geeft en ze zo ‘de voordelen van beide theaterculturen optimaal kan exploreren.’ Momenteel is Romeo og Julie te zien, de nieuwe bewerking die Maren regisseert voor Det Norke Teatret. Welke kansen biedt Nederland haar en wat zijn haar verwachtingen van de toekomst?

Tijdens deze avond van Dutch Masters praten zowel Ivo als Maren over hun vak, inspiratie, ambities en talentontwikkeling.

Pakhuis de Zwijger, maandag 9 mei, 20.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren bij Pakhuis de Zwijger.

Delen