Masteropleidingen en Lectoraat van de Theaterschool samen verder onder de naam DAS Graduate School

Gepubliceerd op

De twee masteropleidingen van de Theaterschool, Amsterdam Master of Choreography en DasArts - Master of Theatre, en het Lectoraat Podiumkunsten in transitie hebben de handen ineen geslagen. Voortaan delen zij niet alleen één huis in het Grootlab in Amsterdam-Noord. Nu gaan zij ook samen verder onder één naam: DAS Graduate School.

De twee masteropleidingen van de Theaterschool, Amsterdam Master of Choreography en  DasArts - Master of Theatre, en het Lectoraat Podiumkunsten in transitie hebben de handen ineen geslagen. Voortaan delen zij niet alleen één huis in het Grootlab in Amsterdam-Noord, Nu gaan zij ook samen verder onder één naam: DAS Graduate School.

Theaterschool-directeur Jan Zoet, Marijke Hoogenboom (lectoraat Podiumkunsten in transitie), Barbara Van Lindt (DasArts - Master of Theatre) en Jeroen Fabius (Amsterdam Master of Choreography) zijn al enige tijd intensief met elkaar in gesprek. Met oog voor elkaars verschillen en vanuit ieders wens tot ontwikkeling en samenwerking is ervoor gekozen om de krachten te bundelen binnen een nieuw instituut en onder één gemeenschappelijke naam: DAS Graduate School.

Fundament voor de toekomst
Het woord DAS refereert aan de basis van het postacademische theateronderwijs in Nederland. Het vormt de eerste lettergreep van de naam DasArts. De oorspronkelijk in 1994 door Ritsaert ten Cate opgerichte multidisciplinaire tweede fase theateropleiding was een acroniem voor De Amsterdamse School, Advanced Research in Theatre and Dance Studies.  De nieuwe naam DAS grijpt ook terug naar de vroegtwintigste-eeuwse Amsterdamse School stroming gekenmerkt door sociale architectuurprojecten en gebruik van baksteen. Het woord DAS is daarmee enerzijds een eerbetoon aan ons historisch kapitaal en vormt anderzijds een solide fundament voor de toekomst van de Graduate School. De aan het instituut verbonden opleidingen en lectoraat behouden ieder hun eigen identiteit door de toevoeging: DAS Theatre, DAS Choreography en DAS Research.

Onderzoek en ontwikkeling
Binnen de nieuwe constellatie van DAS Graduate School wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van onderwijs en onderzoek. Samen met Gwenoële Trapman (Productie Podiumkunsten) wordt de mogelijkheid van een master voor Creative Producing onderzocht. Daarnaast komt er bij het Lectoraat meer ruimte voor onderzoek van docenten met het werkveld, en bestaat de ambitie om in de toekomst doctoraten in de kunsten te faciliteren. Bovendien maakt de Graduate School in het hart van het gebouw een gastvrije, open locatie voor bijeenkomsten en ontmoetingen tussen kunstenaars, onderwijs en de samenleving.

DAS Graduate School & Festival
De nieuwe naam is voor het publiek onthuld  tijdens de feestelijke opening van het nieuwe gebouw in Grootlab op vrijdag 22 april 2016. De naam DAS Graduate School is vanaf dat moment officieel in gebruik genomen. In de uitingen van DAS Theatre, DAS Choreography en DAS Research maken we stapsgewijs de overgang naar de nieuwe identiteit. Van 2 tot en met 5 juni 2016 organiseert DAS Gaduate School haar eerste festival: DAS Master Presentations – Choreography & Theatre in Grootlab en Dansmakers.

Foto's: Bibi Veth

Delen