NBA-studenten treden op tijdens gala in Lucca, Italië

Gepubliceerd op

Khayla Fitzpatrick en Simon Catonnet, die beiden het pre-professionele programma van de Nationale Balletacademie volgen, dansten op 16 april de Grand Pas Classique van Viktor Gsovsky tijdens de galavoorstelling van de Concorso Danza Eurocity in het prachtige, negentiende-eeuwse Teatro del Giglio in Lucca, Italië.

Khayla Fitzpatrick en Simon Catonnet, die beiden het pre-professionele programma van de Nationale Balletacademie volgen, dansten op 16 april de Grand Pas Classique van Viktor Gsovsky tijdens de galavoorstelling van de Concorso Danza Eurocity in het prachtige, negentiende-eeuwse Teatro del Giglio in Lucca, Italië.

De Grand Pas Classique is het bekendste werk van de Russische danser, balletmeester en choreograaf Viktor Gsovsky (1902-1974). Hij creëerde het duet in 1949 in Parijs voor Yvette Chauviré en Vladimir Skouratoff, op Le Dieu et la Bayadère van de Franse componist Daniel Auber. De choreografie is sindsdien door de grootste balletsterren gedanst, onder wie Sylvie Guillem, Elisabeth Platel, Nicolas Le Riche en, in Nederland, Jurgita Dronina en Mathias Heymann, die het duet met veel bravoure uitvoerden tijdens het seizoensopeningsgala van Het Nationale Ballet in 2013.

Het Concorso Danza Eurocity vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats en is onderdeel van een internationale Dance Meeting die jaarlijks plaatsvindt in Lucca. Dansers kunnen zich inschrijven voor de categorieën klassiek, modern en hedendaags. De jury van de competitie bestaat ditmaal uit:
•    Kathryn Wade (voorzitter, voormalig directeur van English National Ballet School)
•    Stephan Brinkman (Folkwang Hochschule Essen)
•    Jean-Yves Esquerre (Nationale Balletacademie)
•    Tadeus Matacz (John Cranko Schule, Stuttgart)
•    Cinthia Harvey (American Ballet School, New York)
•    Jay Jolley (The Royal Ballet School, London)
•    Michele Pogliani (freelance choreograaf)
•    Lorella Reboa (Associazione Europea Danza)
•    Kenneth Tharp (The Place, Londen)
•    Samuel Wuersten (Codarts Rotterdam en Holland Dance Festival)

Delen