Nederlandse korte film IMPORT geselecteerd voor Cannes

Gepubliceerd op

Import, de korte film van oud-student Ena Sendijarevic (regie - lichting 2014), is geselecteerd voor het prestigieuze Filmfestival van Cannes in het onafhankelijke onderdeel Quinzaine des Realisateurs (Directors’ Fortnight).

Import, de korte film van oud-student  Ena Sendijarevic  (regie - lichting 2014), is geselecteerd voor het prestigieuze Filmfestival van Cannes in het onafhankelijke onderdeel Quinzaine des Realisateurs (Directors’ Fortnight).

De film vertelt het verhaal van een jong Bosnisch vluchtelingengezin dat na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in 1994 in een klein dorp in Nederland terechtkomt. Absurde situaties ontstaan wanneer de gezinsleden op eigen manier deze nieuwe wereld hun thuis proberen te maken.

“In IMPORT, heb ik me gefocust op de absurditeit van het leven van een vluchteling. Door een zekere afstand van de personages te behouden en een lichte toon in te zetten, heb ik getracht de personages niet te reduceren tot slachtoffers en juist hun menselijkheid geprobeerd te benadrukken. Integratie is uiteindelijk een proces dat gaande is tussen de ene mens en de andere, met alle ongemakkelijkheid, miscommunicatie en onhandigheid van dien,” aldus Ena Sendijarevic.

Import is geproduceerd door Pupkin (o.a. Jongens, Aanmodderfakker, Van God Los) en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds.

Over Ena Sendijarevic
Regisseuse Ena Sendijarevic werd geboren in Bosnië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Haar eerdere korte films REIZIGERS IN DE NACHT (2013) en haar afstudeerfilm FERNWEH (2014) reisden de hele wereld over en werden bekroond op verschillende festivals. Sendijarevic werkt nu aan haar eerste speelfilm AMOUR FOU.

Over Quinzaine des Realisateurs
Met Quinzaine des Realisateurs zet het filmfestival sinds 1968 talentvolle regisseurs en hun films in het licht. Het festival vindt plaats van 11 tot 22 mei. Grote namen gingen Sendijarevic al voor: in voorgaande jaren werden in Quinzaine des Realisateurs films van onder andere Jim Jarmusch, Michael Haneke, Martin Scorsese en Werner Herzog vertoond.

Delen