Dansers van Morgen

Foto: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

Op donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli presenteert de Nationale Balletacademie onder de titel Dansers van Morgen haar jaarlijkse eindvoorstellingen. Na een aantal edities in de Stadsschouwburg Amsterdam vinden de uitvoeringen dit keer plaats op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet.

Op donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli presenteert de Nationale Balletacademie onder de titel Dansers van Morgen haar jaarlijkse eindvoorstellingen. Na een aantal edities in de Stadsschouwburg Amsterdam vinden de uitvoeringen dit keer plaats op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet.

Rode draad in deze editie van Dansers van Morgen is, zegt artistiek leider Jean-Yves Esquerre, de niet te onderschatten betekenis van de traditionele volksdans als basis voor alles wat daarna op dansgebied is ontstaan. “Al is de diversiteit van het programma enorm – van puur klassiek tot ‘edgy’ hedendaags – je ziet die invloed bijna overal in de voorstelling terug.”

Op het programma staan dit jaar onder meer:
•    Traces
Een werelddanschoreografie van Iva Lešic die het publiek meeneemt op een reis van India tot Centraal-Europa, en daarmee de kracht van dans als universele taal blootlegt.
•    L’École de Danse uit Le Conservatoire
Dit beroemde ballet uit 1849 toont de delicate Bournonville-stijl in optima forma. Met de choreografie bracht de beroemde Deense choreograaf August Bournonville een eerbetoon aan de Franse balletstijl en aan zijn docent in Parijs, de grote August Vestris.
•    Remake van Till Then
Een van de grote successen van Dansers van Morgen 2015 was Gioconda Barbuto’s Till Then. Nu presenteert zij een ‘gepersonaliseerde remix’ van deze choreografie, met naast bestaande fragmenten ook nieuwe delen en een volledig nieuwe opbouw, gecreëerd met en geïnspireerd door de nieuwe én grotere danserscast.
•    5
In deze pas de cinq (oorspronkelijk onderdeel van zijn eigentijdse versie van Giselle) rekt de wereldberoemde choreograaf David Dawson, op zijn geheel eigen innovatieve en uitdagende manier, de grenzen van het klassieke balletidioom tot in het extreme op.
•    Yondering
Choreografisch juweel van meesterchoreograaf John Neumeier bestaande uit een serie danstableaus waarin – op de wonderschone songs van de negentiende-eeuwse Stephen C. Foster – jeugdige energie en ‘spirit’ gevierd worden, maar ook gevoelens van afscheid en rouw doorklinken.

Kaarten voor Dansers van Morgen 2016 zijn te bestellen via Nationale Opera & Ballet.

Bij het bestellen van uw kaarten zal u gevraagd worden een extra gift te doen, onder meer ter ondersteuning van de niet door de Rijksoverheid gesubsidieerde vooropleiding van de Nationale Balletacademie.

Tickets:
1e rang € 22,50
2e rang € 15,00
3e rang € 12,50

€ 5 korting voor kinderen/CJP

Tijdschrift Dance Europe over Dansers van Morgen 2015:

‘Till Then made me forget that I was watching a school performance. The graduating students appeared highly professional and took on the creative movement and physical challenges of the piece wholeheartedly’

Lees ook het interview met afstudeerder Gaetano Signorelli over Dansers van Morgen

Delen