De Kunst van hergebruik: Wanneer is iets kunst en wanneer is het afval?

Muziekgebouw aan 't IJ. Michel Burykere. 2013, acrylverf op doek, 78 x 78 cm.

Gepubliceerd op

Derdejaars studente Rosanne Versteeg exposeert kringloopschilderijen in Museum Amsterdam Noord.


Rosanne Versteeg (derdejaars studente docent beeldende kunst en vormgeving) woont in Amsterdam Noord en wil met haar expositie verschillende doelgroepen en ondernemers in dit deel van de hoofdstad bij elkaar brengen. Ze wil bezoekers laten kijken naar kunst en hun gedachten openen over vraagstukken die kunst, hergebruik en afval betreffen. Hiervoor maakte zij een selectie van kringloopschilderijen en gaf de werken een nieuw verhaal.

Kunst of afval?
In de academie en ook bij een kringloopschilderij is het een serieuze vraag of materiaal als afval wordt afgedankt of dat er nog een kunstzinnige betekenis aan hangt. Wat gebeurt er met niet gesigneerd werk dat een nieuw verhaal en titel krijgt en daarna te zien is op een andere 'hoogwaardigere' locatie? Een selectie interessante schilderijen werd geschonken door kringloopbedrijf De Lokatie, net als de academie en het museum gehuisvest in het stadsdeel. Rosanne voorzag ieder werk van een nieuwe museumbeschrijving maar de werken staan ook open voor eigen interpretatie die mag worden gedeeld. Het project is de uitwerking van Rosanne van het vak Kunst en Omgeving. Hiervoor was de opdracht een locatie in het stadsdeel Noord te zoeken die niet voor iedereen toegankelijk is. En om letterlijk een kennismaking met de buurt aan te gaan.

Expositie
Het Museum stemde enthousiast mee met het project en was bereid om in het drukke programma wat te schuiven: “We hebben nog nooit zo snel ‘ja’ op een tentoonstelling gezegd". Als afsluiting van de expositie wordt er op zondag 29 mei (15:00 uur) een veiling georganiseerd voor wie graag een schilderij wil aanschaffen, maar ook om tot een conclusie te komen over de nieuwe waarde van een kringloopschilderij. De opbrengst gaat naar een vergelijkbaar project tussen verschillende ondernemers, kunstenaars en de buurt.
 
Locatie: Museum Amsterdam Noord
Openingstijden: Donderdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur (20 t/m 29 mei)
Entree: 4 euro; stadspas en 65+: 2 euro. De veiling op 29 mei is gratis toegankelijk.

Gerelateerd nieuws:
Willie's Open-Vogelhuizen-Route
Genius Loci Artist in Residence Helmut Dick

NSDM. Floris Kruyder. 2014, acrylverf op hout, 100 x150 cm.

Delen