Donderdag 23 juni Masterclass 'Inspired by Robby Müller' in EYE

Gepubliceerd op

Op donderdagmiddag 23 juni organiseren EYE en de Nederlandse Filmacademie een masterclass over het werk van Robby Müller getiteld: Inspired by Robby Müller.

Op donderdagmiddag 23 juni organiseren EYE en de Nederlandse Filmacademie een masterclass over het werk van Robby Müller getiteld: Inspired by Robby Müller. 

Robby Müller (Willemstad, Curaçao, 1940) studeerde in 1964 af aan de Nederlandse Filmacademie. Hij werd internationaal gelauwerd om zijn baanbrekende camerawerk voor regisseurs als Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch. Hij heeft in grote mate bijgedragen aan het succes van een hele generatie onafhankelijke filmauteurs die vanaf de jaren zeventig opkwam in de wereld van de auteurscinema.

Als geen ander weet Müller een eenheid tussen verhaal, sfeer en beeld tot stand te brengen. In zijn kenmerkende weidse shots en long takes maakt hij het liefst gebruik van al aanwezige lichtbronnen. Hoewel hij virtuoos omgaat met licht en donker, schiet hij nooit louter mooie plaatjes; het verhaal en de sfeer van de film moeten elkaar aanvullen.

Tijdens de masterclass analyseren diverse vakmensen het virtuoze camerawerk van Robby Müller. Wat heeft hij betekend voor het vak cinematography? Wat kunnen we leren van zijn onderscheidende werkwijze en hoe inspireert zijn werk de huidige generatie filmmakers?

Aan de hand van filmfragmenten en praktijkvoorbeelden bespreken de aanwezige cinematographers de werkwijze van Robby Müller en laten ze zien hoe zij dit toepassen in hun eigen werk.

Na de masterclass is ‘s avonds de film ‘Saint Jack’ (1979) van regisseur Peter Bogdanovich te zien, met een inleiding van cinematographer Theo Bierkens. 

Kaarten zijn verkrijgbaar via eyefilm.nl, het programma begint om 14:00.

Delen