Erfgoedarena 25 mei: F*ck diversiteit: code dekolonisatie!

Erfgoedarena 25 mei

Gepubliceerd op

Moet de erkenning van diversiteit niet plaatsmaken voor een actieve dekolonisatie van het culturele erfgoed van ons land? Een debat onder leiding van Riemer Knoop, Lector Cultureel Erfgoed.

 

Op woensdag 25 mei organiseert de Reinwardt Academie i.s.m. het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) een Erfgoedarena getiteld: F*ck diversiteit: code dekolonisatie!

"Culturele diversiteit" lijkt achterhaald. Praten over en beleid voor culturele diversiteit draagt juist bij aan het in stand houden van maatschappelijke ongelijkheid. De daadwerkelijke oorzaak van deze ongelijkheid raakt uit het zicht. ‘Diversity is for white people’, aldus de titel van een artikel. We moeten streven naar ‘dekolonisatie’, willen we een einde maken aan diepgewortelde onderdrukkingsmechanismen in onze Westerse samenleving.
Deze Erfgoedarena is een programmaonderdeel van de UNESCO week voor de kunsteducatie.

Wat betekent deze roep om ‘dekolonisatie’ voor de Nederlandse culturele instellingen, en in het bijzonder voor erfgoedinstellingen? En hoe verhoudt ‘dekolonisatie’ zich tot de in 2011 ingevoerde Code Culturele Diversiteit?

Ons publiek is misschien niet veel diverser geworden, maar de bevolking wel. Meer dan 10 procent voldoet niet (meer) aan het klassieke profiel van de kunst- en cuiltuurconsument. Misschien moeten we naar andere invalshoeken, frames en vocabulair zoeken. Bij de bezetters van het Maagdenhuis ontstond al een University of Colour. Samen met veel andere "diverse" minderheden bepleit die (veel) meer ruimte voor alternatieve perspectieven en ideeën.

Debateer mee, onder leiding van Riemer Knoop (Lector Cultureel Erfgoed,Reinwardt Academie), met Mercedes Zandwijken (Keti Koti, UoC), Richtje Sybesma (Boinoq Atana), Wayne Modest (Nationaal Museum voor Wereldculturen) en columnist Reinwardt-alumnus Ilias Zian.

Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
Woensdag 25 mei, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Ddeelname gratis; aanmelden via de  Reinwardt Community

Traditiegetrouw sluiten we af met een informele netwerkborrel.

Delen