Bart Visser benoemd tot artistiek leider Opleiding Scenografie

Gepubliceerd op

De directie van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Bart Visser benoemd tot artistiek leider van de Opleiding Scenografie. De Theaterschool is verheugd om met Bart Visser een artistiek leider te hebben gevonden die veel ervaring heeft als docent en ook een ruime praktijkervaring in het werkveld met zich meebrengt.

De directie van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Bart Visser benoemd tot artistiek leider van de Opleiding Scenografie. De Theaterschool is verheugd om met Bart Visser een artistiek leider te hebben gevonden die veel ervaring heeft als docent en ook een ruime praktijkervaring in het werkveld met zich meebrengt.

Bart Visser volgt met ingang van september 2016 Peter de Kimpe op. Visser is vanaf 2012 als stafdocent bij de opleiding Scenografie betrokken en heeft de opleiding mede vormgegeven in nauwe samenwerking met Peter de Kimpe, die de opleiding in 2007 oprichtte.

Jan Zoet, directeur de Theaterschool: ‘Bart Visser is een gedegen pedagoog, een bevlogen kunstenaar en een vernieuwend bruggenbouwer. Hij gelooft in het afwijken van gebaande paden en in een vrije ontmoeting tussen kunst en samenleving. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met Bart Visser als artistiek leider het hoge ambachtelijke niveau van de Opleiding Scenografie weten te combineren met nog meer ruimte voor de ontwikkeling van de student als kunstenaar, de invloed van digitale technieken en de ambitie om het werkveld vanuit de opleiding richting te geven en te vernieuwen.’

Bart Visser studeerde in 1999 af aan de interfaculteit Beeld & Geluid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij maakt performances waarbij zijn fascinatie voor de betekenis van tijd en beweging centraal staan. Ook ontwikkelt hij installaties waarin licht en geluid een dialoog aangaan met de ruimte en de spelers. Visser richt zich op het snijvlak tussen beeldende kunst, muziek, theater en dans. Als regisseur, performer, componist, scenograaf en videokunstenaar werkte hij samen met onder meer (ZT)-Hollandia, Stella Den Haag, Dick Raaijmakers, Krisztina de Châtel, Ai Weiwei, Orkater, Rotterdamse Operadagen, De Toneelmakerij en Productiehuis Rotterdam.

Het credo van Bart Visser over kunstonderwijs is (vrij naar Plutarchus): ‘Onderwijs is niet het vullen van een emmer, maar het ontsteken van een vuur.’ Voor de toekomst van de opleiding zet Visser in op intensievere samenwerking met andere opleidingen en disciplines binnen en buiten de Theaterschool.

Delen