De VPRO Documentaire Prijs is gewonnen door

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire Prijs 2016 is dit jaar gewonnen door The Origin of Trouble. De jury bestond dit jaar uit Stan van Engelen, Barbara Truyen en Martien Vlietman. De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor de crew naar het DocFest in Sheffield (juni 2017).

De VPRO Documentaire Prijs 2016 is dit jaar gewonnen door The Origin of Trouble. De jury bestond dit jaar uit Stan van Engelen,  Barbara Truyen en Martien Vlietman. De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor de crew naar het DocFest in Sheffield (juni 2017). 

Uit het juryrapport:

'Elk jaar verheugen wij ons op de ochtend waarop wij de afstudeerdocumentaires van de Filmacademie mogen bekijken. Wat houdt de studenten bezig? Hoe vertalen ze dat naar film? Valt er een thema te ontdekken in de films van deze lichting?

Dit jaar viel ons op dat in een wereld waarin het virtuele leven steeds nadrukkelijker de dagelijkse realiteit lijkt te bepalen, de drang om op zoek te gaan naar het echte leven buiten het scherm onverminderd blijft bestaan. Dat echte leven zien we - vaak prachtig in beeld gebracht - in de zes producties van lichting 2016. De afstudeerfilms verschillen flink in toon, onderwerpkeuze en vorm, maar de makers zijn allemaal op zoek naar het echte, rauwe, of ware leven.

Dat gebeurt heel letterlijk in drie persoonlijke films waarin het leven van de makers zelf centraal staat. In 2GETHER probeert de maker ondanks tegenslagen toch een film te maken over de breuk met haar beste jeugdvriendin. In Breng me naar ‘t Zuiden zien we een ode aan de vader en in The Origin of Trouble onderzoekt de maker juist de afwezigheid van haar vader. Daarnaast zijn er drie films waarin het echte leven in de wijde wereld wordt verkend. Cargo is een intiem gefilmd portret van de rauwe mannencultuur aan boord van een vrachtschip op de Noordzee. In The Mechanics zien we hoe met veel vakwerk hout en metaal tot leven wordt gebracht en in het stijlvast gemaakte Het nachtelijk halfrond zien we onder meer onvergetelijke scenes met asielzoekers in het desolate donkere Noorwegen.

Dit jaar valt ons bij alle films vooral het hoge niveau van sound design en mixage op.

We kijken ook altijd naar het gehele team. Hoe komen de verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht?  De crew van de winnende film is duidelijk een hecht team dat elkaar heeft versterkt en waarbij de samenwerking overtuigend optelt. 

In één van de films komt een uitspraak voor die goed samenvat wat wij belangrijk vinden en waar wij bij het beoordelen van de films dit jaar op gelet hebben: Simplicity is a hard thing to obtain.

Een aantal films heeft veel kersen op de taart en kan daar moeilijk een keuze uit maken. Starten met een eenvoudig, scherp idee en dit dan met een duidelijke visie consequent uitvoeren blijkt best moeilijk. 

Maar dat geldt niet voor de winnaar van de VPRO Documentaire Prijs van 2016. 

Voor de jury is de film overtuigend de sterkste van deze lichting. Een helder filmidee dat tot in de puntjes is doorgevoerd op een zeer verfrissende toon. 

Vanaf de allereerste scene wil je weten hoe het zit, en voel je de verbondenheid met de personages die in de loop van de film alleen maar sterker wordt. Een slimme verhalende constructie, strakke montage en visual effects en een mooie beeldvoering. Maar vooral een vlijmscherpe humorvolle interviewstijl! Terwijl het hier toch over een persoonlijk en heftig verhaal gaat. Het is een film die ontroert, en tegelijkertijd ook tot verwondering leidt door het vakwerk dat hier geleverd wordt.

De VPRO Documentaire Prijs van dit jaar gaat naar de crew van: 

The Origin of Trouble.'

Delen