Drie prijzen bij Archiprix voor Academie van Bouwkunst Amsterdam

Vlnr. Yuka Yoshida, Francesco Apostoli, Bram van Kaathoven, Hannah Schubert, Milad Pallesh en Katarzyna Nowak.

Gepubliceerd op

Op zaterdag 18 juni zijn in het Timmerhuis in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Archiprix. Drie studenten van de Academie van Bouwkunst vielen in de prijzen. Milad Pallesh won de gedeelde eerste prijs. Yuka Yoshida won de derde prijs, Hannah Schubert kreeg een eervolle vermelding. De Archiprix wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Op zaterdag 18 juni zijn in het Timmerhuis in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Archiprix. Drie studenten van de Academie van Bouwkunst vielen in de prijzen. Milad Pallesh won de gedeelde eerste prijs. Yuka Yoshida won de derde prijs, Hannah Schubert kreeg een eervolle vermelding. De Archiprix wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. 

De jury beoordeelde 26 afstudeerprojecten van ontwerpers die in 2014 en 2015 zijn afgestudeerd. Uit het juryrapport: 'De maatschappelijke betrokkenheid is groot. Vrijwel alle afstudeerders worden gedreven door de vraag hoe de wereld verbeterd kan worden. Daaronder is een groot aantal buitenlandse maatschappelijke opgaven. (...) Ook in in Nederland zijn maatschappelijk georiënteerde opgaven uitgewerkt. De presentaties zijn vaak met veel aandacht en op persoonlijke wijze vormgegeven. De computer is minder dominant aanwezig dan voorheen. Er zijn opvallend weinig traditionale renderings en er wordt vaak gebruik gemaakt van een mix aan presentatietechnieken.

Milad Pallesh (Master of Architecture) won de gedeelde eerste prijs. 'Het plan voor een woonbuurt aan de Kostverlorenvaart is een voorbeeld van hoe architectuur een rol kan spelen in het stimuleren van informele zorg. Om dat te kunnen bewerkstelligen is in het ontwerp aandacht besteed aan alle schaalniveaus. Het is treffend hoe de ontwerper zijn Iraanse achtergrond vertaalt naar de Nederlandse context.' Bekijk hier zijn afstudeerproject Pairi Dæza. Pallesh deelt de eerste prijs met Katarzyna Nowak van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst die een nieuwe museumtyopologie ontwierp.

Yuka Yoshida (Master of Landscape Architecture) kreeg de derde prijs voor haar afstudeerproject Re.Claim waarin ze de Nihonbashi-rivier weer een centrale plaats geeft in Tokio. Hannah Schubert (Master of Landscape Architecture) kreeg van de jury een eervolle vermelding voor haar afstudeerplan Tweede Natuur waarin het nooit in gebruik genomen Scheringa Museum wordt teruggegeven aan de natuur als alternatief voor sloop.

De jury
De jury bestond dit jaar uit Vibeke Gieskes (schrijver en curator), Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour), Jan Willem ter Steege (architect/partner Popma & Ter Steege), Anouk Vogel (landschapsarchitect Anouk Vogel) en Jeroen de Willigen (stedenbouwkundige/partner De Zwarte Hond en stadsarchitect Groningen).

Delen