Eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen

foto: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

Op donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli presenteert de Nationale Balletacademie in Nationale Opera & Ballet haar eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen. Op het programma staan werken van Gioconda Barbuto, August Bournonville, David Dawson, John Neumeier, een grootschalige werelddanschoreografie van Iva Lesic en, als nieuw toegevoegd onderdeel, een ‘spectacle coupé’ op Louis Moreau Gottschalks Grande Tarantelle.

Op donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli presenteert de Nationale Balletacademie in Nationale Opera & Ballet haar eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen. Op het programma staan werken van Gioconda Barbuto, August Bournonville, David Dawson, John Neumeier, een grootschalige werelddanschoreografie van Iva Lesic en, als nieuw toegevoegd onderdeel, een ‘spectacle coupé’ op Louis Moreau Gottschalks Grande Tarantelle.

Rode draad in deze editie van Dansers van Morgen is, zegt artistiek leider Jean-Yves Esquerre, de niet te overschatten betekenis van de traditionele volksdans als basis voor alles wat daarna op dansgebied is ontstaan. “Al is de diversiteit van het programma enorm – van puur klassiek tot ‘edgy’ hedendaags – je ziet die invloed overal in de voorstelling terug.”

Dat geldt zeker ook voor de Gottschalk Demo, een choreografie van het NBA-docententeam op Gottschalks bruisende en levenslustige Grande Tarantelle. Gottschalk (1829-1869) liet zich voor deze compositie inspireren door de tarantella, een Italiaanse zigeunerdans vernoemd naar de tarantulaspin. De beet van deze spin was – zo dacht men vroeger – dodelijk en kon enkel genezen door wild te dansen. In de choreografie, die de klassieke ballettechniek combineert met folkloristische elementen, krijgen zeven koppels van het pre-professionele programma en 28 studenten uit NBA 5, 6 en 7 de kans om hun technische kwaliteiten voluit te etaleren.

De andere, al eerder aangekondigde programmaonderdelen zijn:
•    TRACES – Een werelddanschoreografie van Iva Lesic die het publiek meevoert op een reis van India tot Centraal-Europa.
•    CONSERVATOIRE – Een eerbetoon van de beroemde negentiende-eeuwse Deense choreograaf August Bournonville aan de delicate Franse balletstijl.
•    TILL THEN – Een eigentijds werk van Gioconda Barbuto, exclusief op én in nauwe samenwerking met de NBA-studenten gemaakt.
•    5 – Een overdonderd dynamische choreografie waarin David Dawson (associate artist van Het Nationale Ballet) de grenzen van het ballet tot in het extreme oprekt.
•    YONDERING – Juweel van meesterchoreograaf John Neumeier, speciaal toegesneden op de kwaliteiten van jonge dansers.

Kaarten voor Dansers van Morgen 2016 zijn te bestellen via: www.operaballet.nl/nl/doublebill/2015-2016/voorstelling/dansers-van-morgen

Tickets:
1e rang € 22,50
2e rang € 15,00
3e rang € 12,50
5 euro korting voor kinderen/CJPLees ook:

Meer dan dertig contracten in binnen- en buitenland
Studenten Khayla Fitzpatrick en Timothy van Poucke over Dansers van Morgen
Viering twintigste verjaardag Yondering in Hamburg
International Summer School
Fotografe Antoinette Mooy fotografeert ook dit jaar Dansers van Morgen
Choreograaf Nils Christe bezoekt Nationale Balletacademie
Leerlingen Nationale Balletacademie verzorgen optreden op Jump Dansdag

Delen