Get Real! gepubliceerd door Week van het Lege Gebouw

Foto door Antonio Granata

Gepubliceerd op

Tijdens de opening van de vierde editie van het project de Week van het Lege Gebouw op donderdag 19 mei is het eerste exemplaar van de publicatie Get Real! uitgereikt aan Paul Schnabel. ‘Get Real!’ was het thema van de Week van het Lege Gebouw in 2015.


Week van het lege gebouw
In de Week van het Lege Gebouw werken studenten en docenten van verschillende opleidingen uit heel Nederland in groepsverband aan plannen voor een leegstaand gebouw. Werksessies worden afgewisseld met stadswandelingen en gastlezingen. Gedurende de week komen experts langs om het proces van conceptonwikkeling en ontwerpen te ondersteunen. Zo leren studenten en docenten in korte tijd een gebouw en een gebied kennen en maken ze kennis met verschillende disciplines. De eindresultaten worden gepresenteerd aan de eigenaar van het pand en een panel van deskundigen.

Om de realiteit van leegstand het hoofd te bieden zijn nieuwe ideeën nodig. De Week van het Lege Gebouw komt voort uit de behoefte van het Atelier Rijksbouwmeester, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om de problematiek met betrekking tot leegstand onder de aandacht te brengen van alle belanghebbenden. Vanuit verschillende expertises zoals architectuur, erfgoed, geschiedenis, planologie en vastgoed, wordt tijdens de Week van het Lege Gebouw gereflecteerd, ontwikkeld, gerekend en getekend. Omdat leegstandsproblematiek in de praktijk nieuwe denk- en samenwerkings-vormen vereist, worden tijdens de week uiteenlopende opleidingen samengebracht om de realiteit, de betekenis en de potentie van een plek zichtbaar te maken en vanuit daar plannen te ontwikkelen.

Edities
De eerste editie in 2013 werd georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de tweede in 2014 door de TU Delft. Na twee edities in Den Haag (2013 en 2014) vond de Week van het Lege Gebouw in 2015 voor het eerst plaats in Amsterdam, op steenworp afstand van Station Sloterdijk en aan de Ring A10. De casus was het voormalige hoofdkantoor van Gemeentewaterleidingen Amsterdam aan de Condensatorweg 54, genaamd La Cascade. Het acht verdiepingen tellende pand, gebouwd in de jaren zestig en verbouwd in 2006 stond sinds 2010 leeg.
De edities in 2015 en 2016 zijn tot stand gekomen met steun van het Heritage Lab, een samenwerking van de Reinwardt Academie en de Academie van Bouwkunst onder leiding van het Lectoraat Cultureel Erfgoed en onderdeel van het Amsterdam Creatieve Industries Network (ACIN). Get Real! is georganiseerd in samenwerking met Non-fiction, bureau voor innovatie op het gebied van cultuur, erfgoed en urbanism. De organisatie van de Week van het Lege Gebouw was in 2016 in handen van de opleiding Built Environment in samenwerking met het lectoraat Bouwtransformatie van de Hogeschool van Amsterdam.

Publicatie
De publicatie (PDF) bevat niet alleen de resultaten van de zes interdisciplinaire teams met ideeën en oplossingen voor de ruim 7.000 vierkante meter oppervlakte én de omgeving, maar ook artikelen, foto-essays en interviews. Voor verdere informatie kan contact opgenomen worden met Nancy van Asseldonk, coördinator Heritage Lab (ACIN), nancy.vanasseldonk@ahk.nl. Voor het bestellen van een exemplaar kan contact worden opgenomen met susan.vantslot@ahk.nl.

Delen