Iedereen kan een match hebben met musea. Alumni Reinwardt Academie organiseren Museumstraat.

Cultureel ondernemers: Caecilia Rasch, Charlotte Vaissier, Ismay Rentenaar en Wies Tesselaar

Gepubliceerd op

Museumstraat Amsterdam was in 2014 en 2015 onderdeel van de minor cultureel ondernemen aan de Reinwardt Academie. Dit jaar pakken Caecilia Rasch, Charlotte Vaissier, Ismay Rentenaar en Wies Tesselaar, 4 kersverse alumni van de bachelor Cultureel erfgoed, het project zelfstandig op.


Op zaterdag 9 juli zijn de bewoners van de Kolenkitbuurt in A’dam West voor één dag museumdirecteur. Zij kiezen uit de collectie van deelnemende Amsterdamse musea één of meerdere museumstukken en stellen deze in hun eigen woning tentoon. Deze minitentoonstellingen zijn de hele dag te bezoeken.

Meet & Match

De Museumstraat is een jaarlijks evenement waarbij Amsterdamse musea hun collectie tonen bij mensen thuis, zomaar in de keuken, slaapkamer of rond de koffietafel. Het viertal deelt de passie voor Amsterdamse musea en werken met veel zin en een frisse blik op het culturele veld aan het project. Na twee succesvolle edities in de Indische Buurt en de Transvaalbuurt komt de Museumstraat dit jaar voor het eerst naar de Kolenkitbuurt’.

Enthousiaste Kolenkit-bewoners worden door middel van een ‘meet&match’ gekoppeld aan de deelnemende Amsterdamse musea. De bewoner en het museum maken samen een presentatie of minitentoonstelling met het verhaal van de bewoner als uitgangspunt. Zo wordt het verhaal van de bewoner verteld en aangevuld met objecten uit de museumcollecties van ARCAM, de Appel, de Hortus, EYE, Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Multatuli Huis, NEMO Science Museum, Van Eesterenmuseum. In samenwerking met het Street Art Museum worden op de dag workshops in de buurt georganiseerd.

Om het project te financieren startte het viertal een crowdfunding campagne op Voordekunst, zie www.voordekunst.nl/projecten/4533-museumstraat-kolenkit-1.
Meewerken of andere informatie? E-mail naar museumstraatamsterdam@gmail.com.

Zie ook: interview met Charlotte Vaissier.

Delen