Leerlingen Nationale Balletacademie verzorgen optreden op Jump Dansdag

Gepubliceerd op

Op zaterdag 25 juni vond in Amsterdam de jaarlijkse Dansdag plaats van Jump, de juniorenfanclub van Het Nationale Ballet. Een kleine zeventig leerlingen van de Nationale Balletacademie, afkomstig uit NBA 1 t/m 7, presenteerden zich ’s middags samen met dansers van Het Nationale Ballet op het grote podium van Nationale Opera & Ballet. Zij dansten de werelddanschoreografie van Iva Lesic die begin juli ook te zien is in Dansers van Morgen, maar dus op de Jump Dansdag haar première beleefde.

Op zaterdag 25 juni vond in Amsterdam de jaarlijkse Dansdag plaats van Jump, de juniorenfanclub van Het Nationale Ballet. Een kleine zeventig leerlingen van de Nationale Balletacademie, afkomstig uit NBA 1 t/m 7, presenteeerden zich ’s middags samen met dansers van Het Nationale Ballet op het grote podium van Nationale Opera & Ballet. Zij dansten de werelddanschoreografie van Iva Lesic die begin juli ook te zien is in Dansers van Morgen, maar dus op de Jump Dansdaghaar première beleefde.

Op 25 juni waren alle Jump-fans welkom in het ‘thuistheater’ van Het Nationale Ballet, aan het Waterlooplein in Amsterdam. Meer dan driehonderd kinderen en jongeren hadden zich aangemeld voor deze vijfde Dansdag. Zij namen deel aan diverse activiteiten, waaronder workshops die dit jaar als thema de balletten Coppelia (voor de groepen van 4-6 jaar en 7-10 jaar) en La Bayadère (voor de groepen van 11-13 jaar en 14+) hadden.

’s Middags kregen de deelnemers – én hun familieleden en vrienden – een voorstelling voorgeschoteld van dansers van Het Nationale Ballet en dit keer voor het eerst ook de Nationale Balletacademie. De choreografie van Iva Lesic, Traces, voert het publiek mee op reis van India tot Centraal-Europa, langs een variëteit aan volksdansen en traditionele muzikale ritmes. Ontdaan van hun anekdotische referenties laten de pure geometrische vormen en de architectuur van de dans de contrasten en overeenkomsten zien tussen ’s werelds belangrijkste folkloristische stijlen. Op deze manier wordt de kracht van dans als universele taal blootgelegd.

Meer informatie over Jump en de Dansdag via: jump@operaballet.nl of 020-551 8307.Lees ook:

Meer dan dertig contracten in binnen- en buitenland
Eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen
Studenten Khayla Fitzpatrick en Timothy van Poucke over Dansers van Morgen
Viering twintigste verjaardag Yondering in Hamburg
International Summer School
Fotografe Antoinette Mooy fotografeert ook dit jaar Dansers van Morgen
Choreograaf Nils Christe bezoekt Nationale Balletacademie

photos: Anna van Kooij

Delen