Studenten Khayla Fitzpatrick en Timothy van Poucke over Dansers van Morgen

David Dawson rehearsing '5', photo: Olivier Wecxsteen

Gepubliceerd op

Twee NBA-studenten die een prominente rol in Dansers van Morgen zullen vervullen, zijn de Canadese Khayla Fitzpatrick en Nederlander Timothy van Poucke. Beiden zijn 18 jaar en maken vanaf augustus deel uit van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Timothy: “Ik ben extreem blij, ik volg Het Nationale Ballet al mijn hele leven.” Khayla: “Ik ben vanwege de Junior Company naar Nederland gekomen en moest huilen toen ik hoorde dat ik een contract kreeg.”

Twee NBA-studenten die een prominente rol in Dansers van Morgen zullen vervullen, zijn de Canadese Khayla Fitzpatrick en Nederlander Timothy van Poucke. Beiden zijn 18 jaar en maken vanaf augustus deel uit van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Timothy: “Ik ben extreem blij, ik volg Het Nationale Ballet al mijn hele leven.” Khayla: “Ik ben vanwege de Junior Company naar Nederland gekomen en moest huilen toen ik hoorde dat ik een contract kreeg.”

Maar voordat de twee zich bij de Junior Company aansluiten, zijn zij nog te zien in Dansers van Morgen. Beiden dansen mee in August Bournonvilles Le Conservatoire, in Till Then van Gioconda Barbuto en in John Neumeiers Yondering. Daarnaast maakt Khayla deel uit van de cast van David Dawsons 5 en is Timothy een van de dansers in de nieuwe Gottschalk Demo.

Beiden zijn erg enthousiast over Barbuto’s Till Then. Timothy: “Vorig jaar was ik geblesseerd, nu kan ik gelukkig meedoen. Gioconda’s choreografie biedt ons heel veel vrijheid, maar dat betekent niet dat we het daardoor makkelijker hebben. Integendeel: het is heel moeilijk om vrij te dansen zonder alle controle te laten varen, waardoor het er belachelijk uit zou zien.” Khayla: “Ik studeer pas een jaar aan de Nationale Balletacademie en ik vond het erg leuk om de cast van vorig jaar op video te zien. Maar het goede aan Gioconda is: ze werkt echt met de dansers die ze voor zich heeft, waardoor ook ik mijn persoonlijkheid in deze choreografie volledig kan laten zien.”

Timothy’s hart ligt het meest bij Yondering en ook Khayla is onder de indruk van Neumeiers choreografie. Khayla: “Sommige stukken zijn heel lyrisch, andere heel energiek, maar door het hele ballet voel je hoezeer dit stuk gemaakt is op jonge studenten, hoezeer het onze jeugd verbeeldt.” Timothy: “Dit ballet geeft me de kans om heel veel uit mijzelf te halen. Daarbij helpen de volksliederen van Stephen Foster, waarop Neumeier de choreografie gezet heeft, enorm. Voor mij máákt die muziek het ballet.”

August Bournonvilles Conservatoire vormt voor Khayla een flinke uitdaging. “Niet alleen vanwege al die kleine sprongetjes, maar ook vanwege de delicate stijl van het ballet. Ik heb nooit eerder Bournonville gedanst.” Voor Timothy ligt dat anders, maar toch is het ballet niet zijn favoriet. “Het is héél klassiek, héél gestileerd. Gelukkig waren onze lessen daar ook op aangepast toen wij de choreografie leerden.”

De allergrootste uitdaging in Dansers voor Morgen is voor Timothy waarschijnlijk de Gottschalk Demo, terwijl Khayla zich uitermate verheugt op de afmattingsrace in David Dawsons 5. Timothy: “De Gottschalk Demo is een allegro vol draaien en sprongen. We worden echt gepusht om te laten zien wat we kunnen. Bij mij zal dat nooit vanzelf gaan. Het kost mij altijd veel tijd om technische dingen er goed uit te laten zien.” Khayla: “Het eerste waar het in 5 om draait, is dat je, qua stamina, door die acht minuten durende choreografie moet heen zien te komen. Maar dan ben je er nog niet. Je moet ook de juiste bewegingskwaliteit zien te vinden, iets waar David Dawson uitermate precies in is. En dan gaat het ook nog om uitstraling: het ballet mag dan een hondsmoeilijke ‘firecracker’ zijn, je moet dat toneel straks beheersen, erbij staan alsof het je het zomaar even allemaal uit je mouw schudt.


Lees ook:

Meer dan dertig contracten in binnen- en buitenland
Eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen
Viering twintigste verjaardag Yondering in Hamburg
International Summer School
Fotografe Antoinette Mooy fotografeert ook dit jaar Dansers van Morgen
Choreograaf Nils Christe bezoekt Nationale Balletacademie
Leerlingen Nationale Balletacademie verzorgen optreden op Jump Dansdag

Delen