Theaterschool start met IDlab (Interdisciplinary Digital Lab)

Quirine Racké (links) & Helena Muskens (rechts) tijdens hun Artist in Residency in het koetshuis van Museum Van Loon. Foto: Thijs Wolzak

Gepubliceerd op

Theaterschool-directeur Jan Zoet heeft Quirine Racké en Helena Muskens gevraagd om als creative directors leiding te geven aan het meerjarige traject IDlab. Een nieuw op te richten platform waarbinnen interdisciplinaire samenwerkingsverbanden en de nieuwste digitale ontwikkelingen centraal staan. Doel van het IDlab is om studenten van de Theaterschool te inspireren en nieuwe wegen te laten bewandelen.

Theaterschool-directeur Jan Zoet heeft Quirine Racké en Helena Muskens gevraagd om als creative directors leiding te geven aan het meerjarige traject IDlab. Een nieuw op te richten platform waarbinnen interdisciplinaire samenwerkingsverbanden en de nieuwste digitale ontwikkelingen centraal staan. Doel van het IDlab is om studenten van de Theaterschool te inspireren en nieuwe wegen te laten bewandelen.

In het IDlab worden lezingen, events, workshops en projecten georganiseerd waarbij studenten kennis kunnen nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het interdisciplinaire en digitale domein. Daartoe worden samenwerkingsverbanden aangegaan met de praktijk, zodat het IDlab niet los komt te staan van het werkveld, maar daarin overvloeit.

Theater, beeldende kunst, film en muziek vervlechten zich steeds meer met elkaar en met de maatschappij. Daarmee wordt kunst steeds meer interdisciplinair. De theatermaker staat midden in de maatschappij en wil een bijdrage leveren door te ontroeren, te betoveren, te verwarren of door vragen op te roepen. Daarbij kan hij steeds meer gebruik maken van technologische middelen. Theatermakers werken niet alleen met video, maar maken ook steeds meer gebruik van nieuwe technieken zoals motion capture, holografische projecties en virtual reality om de ervaring van onderdompeling, die zo eigen is aan theater, te versterken.

In het komende studiejaar 2016-2017 organiseert het IDlab workshops door theaterregisseur Guy Cassiers, designer Tal Yarden (o.a. Toneelgroep Amsterdam) en beeldend kunstenaar Germaine Kruip. Daarnaast worden projecten ontwikkeld met onder anderen Nicole Beutler (nbprojects) en Boogaerdt/Van der Schoot. Het IDlab gaat ook samenwerkingsverbanden aan buiten het theaterveld met onder meer erfgoedlocatie Museum Van Loon, de zojuist geopende A’DAM Toren, de Virtual Reality Studio en het LAB van de Filmacademie, het IDFA DocLab en het ZKM in Karlsruhe.

Over Quirine Racké en Helena Muskens
Het kunstenaarsduo Quirine Racké en Helena Muskens werkt interdisciplinair en digitaal. Ze werken zowel in het theater en de beeldende kunst als in film en televisie. In de jaren negentig waren zij pioniers op het gebied van video in het theater. Hun video-installaties en films worden getoond in musea en op festivals zoals in het Stedelijk Museum Amsterdam, Getty Center Los Angeles, Guggenheim Bilbao, IFFR en New York Film Festival. Hun documentaires zijn uitgezonden door vele televisiezenders o.a. VPRO, NTR, SVT Zweden, ARTE, ORF Oostenrijk en Sundance Channel USA. Naast het maken van hun eigen werk geven Quirine en Helena veelvuldig en graag les. Zij waren gastdocenten aan de Toneelacademie Maastricht, de Folkwang Universität der Künste in Essen, de afdeling VAV van de Rietveld Academie en de Nederlandse Filmacademie.

Delen