Winnaar eerste AVROTROS Scenarioprijs is Saar Ponsioen met Grijs is ook een Kleur

Gepubliceerd op

De winnaar van de AVROTROS Scenarioprijs is Saar Ponsioen met Grijs is ook een kleur. De jury bij de dit jaar voor het eerst uitgereikte prijs bestond uit Anne Barnhoorn, Frank Ketelaar en Simone van den Ende.

Uit het juryrapport: 
"De AVROTROS reikt dit jaar voor het eerst de AVROTROS Scenarioprijs uit.

Deze prijs hebben we in leven geroepen omdat wij als dramamakers als geen ander weten dat een goed scenario de grondslag is van een film of een serie.

Met plezier hebben we de vijf scenario’s gelezen. Voor alle duidelijkheid, we hebben de films vanochtend voor het eerst gezien, omdat de prijs bedoeld is voor het scenario en niet voor een interpretatie ervan.

We hebben op een aantal punten gelet en daar stevige discussies over gevoerd. 

Hoe vertel je een verhaal, hoe is het scenario opgebouwd, klopt de structuur, werkt de verteltechniek, is het beeldend beschreven, want  de kern van het vak is: hoe maak je het visueel.

De vijf scenario’s hadden alle bovengenoemde aspecten in meer of mindere mate. De essentie is echter: raakt het je, slaagt de schrijver er in de emotie over te brengen.

Ons inziens is de winnaar daar in geslaagd. Zij beschrijft een dramatische situatie, een klein verhaal over een grote emotie. Verteld vanuit een bijzonder perspectief. Het onvermijdelijke einde wordt gevoelig behandeld en heeft ons geraakt.

De eerste AVROTROS Scenarioprijs gaat naar Saar Ponsioen voor Grijs is ook een kleur.

Delen