BIK-docent Victor Frederik en eilandkinderen bestuderen badgasten op Terschelling

Gepubliceerd op

BIK-docent Victor Frederik (Beroepskunstenaars in de klas) zette op theaterfestival Oerol het bijzondere kunsteducatieve project De Gastelaars op. Samen met de kinderen op Terschelling startte hij een wetenschappelijk onderzoek naar de eilandgasten.

BIK-docent Victor Frederik (Beroepskunstenaars in de klas) zette op theaterfestival Oerol het bijzondere kunsteducatieve project De Gastelaars op. Samen met de kinderen op Terschelling startte hij een wetenschappelijk onderzoek naar de eilandgasten.

Tijdens Oerol bestuderen de kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen de badgasten. De onderzoekers noemen zichzelf ‘Gastelaars’, in plaats van de ‘Vogelaars’ die regelmatig actief zijn op het eiland. Vanuit een observatiehut kan de gastelaar ongestoord zijn favoriete gast bekijken. Is de gast alleen of in gezelschap? Druk pratend of in gedachten verzonken? En hoe gaat de gast gekleed? Eigentijds of tijdloos? De kinderen onderzoeken de verspreiding, fourageergedrag, baltsrituelen?en voorkeurs-habitat.

Bekijk de video over de Gastelaars op het Jeugdjournaal


Sinds 1999 is Victor Frederik verantwoordelijk voor de Oerol-projecten met de basisscholen op het eiland. De Gastelaars voerde hij uit met de afgestudeerde BIK-cursisten Jojanneke Dekens en Maaike Ebbinge. Beroepskunstenaars in de klas is een post-hbo-opleiding voor kunstenaars die hun kunst in het basisonderwijs willen brengen.

Victor Frederik

Delen