ITs Festival Awards voor Victor IJdens (ATKA) en OUR HOUSE (Mime Opleiding)

Gepubliceerd op

De 27ste editie van het International Theatre School Festival werd op 30 juni in het Compagnietheater in Amsterdam afgesloten met de Closing Ceremony, waarop de diverse ITs Awards werden uitgereikt. Victor IJdens (Fort Europa, Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie) heeft de ITs Acting Award gewonnen. De ITs Ensemble Award werd uitgereikt aan de afstuderende studenten van de Mime Opleiding voor hun prestaties in de voorstelling OUR HOUSE.

 De 27ste editie van het International Theatre School Festival werd op 30 juni in het Compagnietheater in Amsterdam afgesloten met de Closing Ceremony, waarop de diverse ITs Awards werden uitgereikt. Victor IJdens (Fort Europa, Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie) heeft de ITs Acting Award gewonnen. De ITs Ensemble Award werd uitgereikt aan de afstuderende studenten van de Mime Opleiding voor hun prestaties in de voorstelling OUR HOUSE.

De ITs Acting Award die uitgereikt werd door twee van de zeven ITs Acting Award winnaars van 2015, Linda Zijl en Felix Schellekens, is dit jaar gegaan naar Victor IJdens (Fort Europa, Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie), Whitney Sawyer (Allen af, ArtEZ), Maxime Vandommele (Bakxai, HKU), Tim Schmidt (Allen af, ArtEZ), Claire Bender (Volksvernietiging, TA Maastricht) en Joep Hendrikx (Bakxai, HKU).

Nieuw dit jaar is deITs Ensemble Award die door de Acteursjury in het leven is geroepen om de studenten van de Mime Opleiding te onderscheiden voor hun prestaties in OUR HOUSE in de regie van Boogaerdt en Van der Schoot. Het ensemble van OUR HOUSE bestaat uit Elias de Bruyne, Erwin Dörr, Sale Rama, Loes Schaap, Anton van der Sluis & Ritzah Statia.

Juryrapport ITs Acting Award 2016 Victor IJdens
In een sterke spelersgroep waarin gevoelig, dienstbaar en zeer vakkundig met het  materiaal werd omgesprongen, viel zijn eigenzinnigheid toch extra op. Met een  schijnbare nonchalance en zijn voortreffelijke timing weet hij elke zin scherp te  lanceren en de tekst naar zijn hand te zetten. Je hoort elk woord dat hij zegt. Hij begrijpt dat in een geoliede machine, wat de voorstelling 'Fort Europa' is, een subtiel  hoofdgebaar meer zegt dan het grote gebaar. Hij hoeft alleen maar even weg te  kijken en je begrijpt hem, leeft met hem mee. Een intelligente speler. Hij bespeelt zijn  publiek op zo’n fascinerende manier, dat de scheidslijn tussen acteur en personage vervaagt.

Juryrapport ITs Ensemble Award 2016
Een uitzonderlijke prijs voor een uitzonderlijke prestatie. Een ensembleprijs.  Dit ensemble heeft zich totaal overgeleverd aan het concept als één gezamenlijk lichaam. En zichzelf weggecijferd, bijna letterlijk. Binnen het verwachtingspatroon van een afstudeervoorstelling -de acteurs moeten zichtbaar zijn, iedereen moet een even groot aandeel hebben -is de manier waarop er in deze voorstelling geen
nadrukkelijk belang wordt gehecht aan de individuele prestatie indrukwekkend en  daardoor prijzenswaardig.
Niet alleen het belang van de collectieve samenwerking, of het in dienst staan van het materiaal werden in deze voorstelling extra duidelijk, ieders individuele uitvoering, hoe minimaal en genuanceerd ook,
was kwalitatief hoogstaand. Met precisie, technische bekwaamheid en vakkundigheid hebben zij het werk aangepakt en zijn daarmee een schoolvoorbeeld van professionaliteit en gezamenlijkheid. Uiteindelijk gaat spelen en misschien ook het leven over gezamenlijk dragen. Hierdoor is de jury tot de conclusie gekomen een ensembleprijs uit te rijken aan: Elias de Bruyne, Erwin Dörr, Sale Rama, Loes Schaap, Anton van der Sluis & Ritzah Statia.

De winnaars van de andere prijzen
- De ITs Krisztina de Châtel Award, die dit jaar plaatsgemaakt heeft voor de ITs Choreography Award werd, uitgereikt aan Sophie Mayeux (ArtEZ);
- Matilde Tommasini (Codarts) mocht deITs NORMA Dance Awardin ontvangst nemen;
- De ITs Ton Lutz Award werd uitgereikt aan Belle van Heerikhuizen (TA Maastricht);
- Voor Het Debuut van Theaterzaken Via Rudolphi zijn de volgende theatermakers geselecteerd: Siona Houthuys (S P E E L G O E D), Yamill Jones (Vandaag een witte man) en Bosse Provoost (Moore Bacon!);
- De  ITs Guest Award werd uitgereikt aan The Maslool Bikurey Ha’Itim Arts Center, Tel-Aviv, Israël.

 

Delen