Danstheater omgebouwd tot multifunctionele zaal

Gepubliceerd op

Na een jaar van plannen maken en financiering regelen, was het deze zomer dan zover: het danstheater op de tweede verdieping van de school onderging een ingrijpende verbouwing. Harm Lubbers, hoofd van de Afdeling Theatertechniek (ATT): “De hele school gaat hier profijt van hebben.”


Gezeten op een van de, nog met plastic bedekte, stoelen in de zaal van het danstheater, vertelt Harm over het project. “In eerste instantie ging het er om de zaal arbo-vriendelijk te maken. Dat was hard nodig want voor alles wat je aan het plafond wilde ophangen moest je voorheen op een hoogwerker allerlei capriolen uithalen met vaak zware spullen. Dat was tijdrovend en vooral onveilig. Logischer is het om de buis waar je wat aan wilt hangen, eerst naar beneden te halen. Het systeem waar we uiteindelijk voor hebben gekozen is uniek. We zijn het eerste theater in Nederland, en waarschijnlijk ook het buitenland, dat dit systeem toepast. Het bijzondere zit hem erin dat de motor die de buis omhoogtrekt ín de buis zit, of zoals het heet, in de truss. De motor trekt zichzelf met truss en al omhoog. Dat heeft duidelijke voordelen ten opzichte van het klassieke systeem  waarbij de motor aan het plafond vastzit. Nu is de inbouwhoogte kleiner en kun je gemakkelijker bij de motor voor onderhoud. Ook kostentechnisch is het een interessante oplossing.”

In totaal zijn er 19 trussen geïnstalleerd, 14 exemplaren van 14 meter lengte boven de speelvloer en 5 stuks van 12 meter lengte boven het publiek. Bovendien zijn de lichttorens op de vloer verrijdbaar gemaakt, zodat de makers zelf kunnen bepalen of en waar ze geplaatst worden. Harm: “Vroeger was dit vooral een zaal voor dans, met een vast lichtplafond en lichttorens aan de zijkanten. Nu is het een multifunctionele zaal geworden met meer mogelijkheden en flexibiliteit. Ook voor Scenografie is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker geworden om iets op te hangen. En we hebben het werklicht aangepast, je staat nu nooit meer in je eigen schaduw te werken.  Een verbetering is ook dat de zaal en het toneel apart geschakeld kunnen worden.”

Waren er tijdens het installeren veel problemen te overwinnen? Harm: “Dat viel erg mee. Het was wel erg veel werk om alle kabels te trekken. In elke motorunit zitten, naast kabels voor de motor, ook kabels voor licht en voor data, dus alles bij elkaar een flinke hoeveelheid. Een kleine hobbel was dat de schakelaartjes in de motorunits die ervoor zorgen dat het maximale gewicht niet wordt overschreden, verschillend reageerden, dus bij verschillende gewichten. Maar wat wil je, dit is de eerste keer dat het systeem op deze schaal wordt uitgevoerd.”

Bij een afstudeervoorstelling in september van de Opleiding Regie zal de nieuwe installatie voor het eerst zijn nut bewijzen. Harm: “Wat begon als een arbo-ding, hebben we ingevuld als een verbetering voor iedereen, niet alleen voor de techniek maar ook voor de makers.”

Harm Lubbers Foto's: Thomas Lenden

Delen