De houtwarming van Dominique van Egeraat en Lars Deltrap genomineerd voor Eindwerkprijs

Gepubliceerd op

Negen afstudeerprojecten van Lichting 2016 zijn geselecteerd voor de AHK Eindwerkprijs. Alumni Dominique van Egeraat en Lars Deltrap (master Kunsteducatie) zijn genomineerd voor hun eindwerk De Houtwarming. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 3.000, daarnaast is er een Publieksprijs van € 1.000, waarvoor je online kunt stemmen. Iedereen is welkom tijdens de feestelijke uitreiking op 21 november.

Naast een zeer goede beoordeling, is een belangrijk criterium waarop de inzendingen voor de Eindwerkprijs worden beoordeeld de manier waarop studenten in het eindwerk een verbinding maken met de buitenwereld, en de relevantie van het werk voor de verdere ontwikkeling van het vak.

Lars en Dominique: ‘Van 9 tot 27 mei 2016 vond kunsteducatief project 'De Houtwarming' plaats in nieuwbouwwijk De Houthavens in Amsterdam-West. Het hoofddoel van dit project was om de twee basisscholen daar meer te verbinden met elkaar en de wijk. Dit hebben we gedaan door leerlingen van de Spaarndammerhoutschool en de Wereldschool Amsterdam samen met kunstenaars, bewoners en gebruikers uit de buurt te laten onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het inrichten van een nieuwe lege ruimte en welke rol kunst hierbij kan spelen. Drie weken lang deed elke klas iedere dag een activiteit rondom dit thema. Daarna sloot het project af met een expositie van het onderzoek en een presentatie waarbij iedereen uit de buurt welkom was.’

Fleur de Kort, accountmanager Primair Onderwijs bij Mocca zegt over hun afstudeerproject: ‘Het project ‘de Houtwaring’ is een prachtig voorbeeld van hoe je de wensen van de school op een hoger niveau kan krijgen, wat de scholen zelfstandig niet voor elkaar had kunnen krijgen. De kracht van het project zit hem onder andere in de echte wereld de school in halen door middel van kunst. De directe omgeving, levensecht leren, burgerschapsvorming, samenwerken, thematisch werken. Het belangrijkste is dat door de kunst de omgeving echt ontdekt is door de kinderen. De kinderen hebben een geluidswandeling gemaakt, hun woonwijk gestempeld, een fotospeurtocht van de buurt gemaakt. Ze hebben gedanst, gezongen en dat allemaal met hun eigen woonomgeving als inspiratiebron.’

Maria Wüst, studieleider van de master Kunsteducatie: ‘Lars en Dominique hebben zich zorgvuldige en betrouwbare projectleiders getoond. Als duo hebben ze artistiek vermogen en didaktiek samengebracht. Ze waren inspirerend voor de door hen ingeschakelde kunstenaars, overtuigend naar directies en leerkrachten, deelraadslieden, partijen in de buurt. Een duo om mee samen te willen werken!’

Uitreiking
Iedereen is welkom om deze feestelijke uitreiking bij te wonen.
Tijd: maandag 21 november 2016, 16.00-19.00 uur (inclusief borrel)
Locatie: Grootlab, Overhoeksplein 2, Amsterdam-Noord

Alle genomineerden van de Eindwerkprijs

Delen