Erfgoedarena 12 oktober: Vernietiging van erfgoed als oorlogsmisdaad. In beeld of niet?

Gepubliceerd op

Op 27 september heeft het International Strafhof te Den Haag Al Mahdi veroordeeld als een der eersten ter wereld die internationaal wordt vervolgd voor moedwillige vernieling van cultureel erfgoed als oorlogsmisdrijf. Tijdens deze Erfgoedarena kijken we naar de ethische dilemma’s rondom bescherming van erfgoed ten tijde van gewapend conflict. Moet je alles laten zien, speel je terroristen niet in de kaart?In 2012 was Mahdi als commandant van een Al Qaida-achtige militie verantwoordelijk voor de vernietiging van acht mausolea en een stuk van de Sidi Yahia moskee, alle gelegen in de werelderfgoedzone van Timboektoe (Mali). In de grafgebouwen werden de stichters van dit vroegere centrum van wetenschap en cultuur vereerd. De vernietiging van het erfgoed in Mali kreeg in 2012 ruime aandacht van de media. De extremisten maakten live-opnames die razendsnel wereldwijd werden verspreid. Het Prins Claus Fonds wist tijdig de historische bibliotheek in veiligheid te brengen.

We kijken naar de ethische dilemma’s rondom bescherming van erfgoed ten tijde van gewapend conflict. Moet je alles laten zien, speel je terroristen niet in de kaart? Maar hoe krijg je anders publiek draagvlak voor bescherming en vervolging? Verder: hoe kunnen we onze eigen troepen, wanneer die ter plekke zijn, helpen met hun vaak moeilijke taak? Voorwerpen en locaties die van grote betekenis zijn voor de identiteit van een samenleving zijn immers niet altijd makkelijk herkenbaar en hoeven er ook niet heel mooi uit te zien. Hoe bepaal je wat beschermd moet worden? Tenslotte: hoe zit het juridisch in elkaar? Er zijn verschillende regimes, van UNESCO en de VN maar ook van het Strafhof en in het oorlogsrecht van verschillende landen. Zie ook YouTube.

Luister, denk en praat mee over erfgoed onder oorlogsdruk op 12 oktober in de Reinwardt Academie. Onder leiding van Riemer Knoop (lector) en met bijdragen van

  • Andrée van Es (Nationaal UNESCO committee)
  • Mr Richard Nsanzabaganwa (Senior Trial Lawyer ICC, het Internationale Strafhof)
  • Joumana El Zein Khoury (em. hoogleraar Kunst en Recht, UvA)
  • Boris van Westering (Stichting Free Press Unlimited)
  • Kristel Witkam, Reinwardt Academie alumni en ontwerper van een erfgoed-toolkit voor het Ministerie van Defensie

Waar: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community

 

Delen