Master Architectuur Michael van Bergen genomineerd voor AHK Eindwerkprijs

Gepubliceerd op

De master Architectuur Michael van Bergen heeft met zijn afstudeerproject Nieuw Leven Voor de Dood een nominatie voor de Eindwerkprijs 2016 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) in de wacht gesleept. Het project gaat over een gebouw in het centrum van Amsterdam waar

de uitvaart en het begraven opnieuw worden verbonden.

De master Architectuur Michael van Bergen heeft met zijn afstudeerproject Nieuw Leven Voor de Dood een nominatie voor de Eindwerkprijs 2016 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) in de wacht gesleept. Het project gaat over een gebouw in het centrum van Amsterdam waar de uitvaart en het begraven opnieuw worden verbonden.

De AHK wil met de Eindwerkprijs studenten stimuleren om een ondernemende houding aan te nemen, en zich op een nieuwe manier te verhouden tot hun publiek, sponsors en de overheid. Totaal negen projecten van afstudeerders uit 2016, afkomstig van verschillende faculteiten, zijn genomineerd. De Eindwerkprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.

Het afstudeerproject
Architect Michael van Bergen (1975) is deze zomer cum laude afgestudeerd aan de masteropleiding Architectuur van de Academie van Bouwkunst. Zijn afstudeerproject Nieuw Leven Voor de Dood geeft een antwoord op de vraag hoe we in onze samenleving op een eigentijdse manier kunnen omgaan met de dood. 

Michael: 'Nu bannen we de dood het liefst uit onze gedachten, uit ons dagelijks leven en uit onze stad. Als ontwerper, maar ook als mens met een voorliefde voor wezenlijke dingen, heb ik in dit project onderzocht hoe we dood weer kunnen verbinden met het leven. Ik wilde een gebouw maken in Amsterdam voor Amsterdam. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het "voelbare leven" in de stad en heb ik dit vertaald naar ruimtelijke principes. Thema's zoals routing, licht, materiaal, maar ook fysieke aspecten spelen een grote rol in mijn gebouw; met als doel het gebouw zich dienend te laten opstellen en mensen te stimuleren om op eigentijdse manieren om te gaan met de dood.'

Het afstudeerproject van Michael van Bergen maakt deel uit van de tentoonsteling Architectuur en dood in Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam. De tentoonstelling loopt nog tot eind oktober.

Prijsuitreiking
Op maandag 21 november 2016 vindt van 16.00-19.00 uur de prijsuitreiking plaats in Grootlab, Overhoeksplein 2 in Amsterdam-Noord. Wie de uiteindelijke winnaar van de Eindwerkprijs wordt, bepaalt een vakjury onder voorzitterschap van Maarten Kloos (architect en bestuurder). De jury bestaat verder uit Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) en Maarten van Boven (directeur Muziekgebouw aan ’t IJ).

Alle genomineerden voor de AHK Eindwerkprijs

Delen