Toneelprijzen voor alumni van de Academie voor Theater en Dans

Macho Macho

Gepubliceerd op

Tijdens prijsuitreikingen ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival en het Amsterdam Fringe Festival op zondag 11 september, zijn drie alumni van de Academie voor Theater en Dans in de prijzen gevallen.

 

Thibaud Delpeut, in 2006 afgestudeerd aan de Regie Opleiding, kreeg tijdens het Gala van het Nederlands Theater de Regieprijs uitgereikt. Jetse Batelaan, in 2003 afgestudeerd aan de Regie Opleiding, ontving met Theater Artemis de Mimeprijs voor Als je maar hard genoeg rent, weet niemand meer waar je bent. Igor Vrebac, in 2012 afgestudeerd aan de Mime Opleiding, won met de voorstelling Macho Macho de Dioraphte ‘Best of Amsterdam Fringe 2016’ Award.

Uit de juryrapporten:

Winnaar Regieprijs 2016: Thibaud Delpeut, voor de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen
De jury: “De zoektocht van de mens naar duiding en zingeving, een thema dat Delpeut vaker aangrijpt, slaat in Een soort Hades genadeloos over op de toeschouwers. In de portretten van allerlei bewoners van een psychiatrisch ziekenhuis raken we onze grip volledig kwijt op wat waar is en wat niet. We moeten ons overgeven aan het wereldbeeld, en het levenstempo van deze ‘anderen’ op het toneel.”

Winnaar Mimeprijs 2016: Als je maar hard genoeg rent, weet niemand meer waar je bent van Theater Artemis
De jury: “In Als je maar hard genoeg rent, weet niemand waar je bent rent de voorstelling letterlijk en figuurlijk dwars door het theater als ‘heiligdom’ heen, een plaats waar je stil en aandachtig moet zijn. Het gevolg is dat publiek, jong en oud, op het puntje van hun stoel zit. Jetse Batelaan heeft hiermee een voorstelling neergezet die achter de schermen van leven en de dood kijkt, die het onbenoembare abstracte van leven en sterven voor een gefascineerd publiek van alle leeftijden concreet maakt. Prachtig is het hele idee van het vertellen van verhalen door de tijden heen, de tijd die verstrijkt en ook stilstaat, zoals dat alleen in het theater kan.”

Winnaar Fringe Award 2016: Macho Macho van Igor Vrebac
De jury: “De performers trekken het publiek de voorstelling in met verleidelijke blikken en een sterk fysiek spel. Door meedogenloze herhaling putten de acteurs zichzelf volledig uit, waardoor wat in het begin cool en ambitieus lijkt, grotesk en treurig wordt. We waren vooral onder de indruk van de kwaliteit van de spelers en de scherpe focus van het stuk.”

De winnaars van de Toneelprijzen

Delen