Aaltje van Zweden wint de Hélène de Montigny-prijs

Hélène de Montigny Stichting, fotograaf: Paul Ridderhof
Gepubliceerd op

Op 5 november 2016 heeft Aaltje van Zweden, alumna van de master Kunsteducatie, de Hélène de Montigny-prijs ontvangen voor haar werk voor Stichting Papageno en het Papageno Huis. Met de stichting en het huis zet zij zich in voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS).Met onder meer muziektherapie helpt Papageno kinderen met ASS uit hun isolement, omdat de therapie hun sociale vaardigheden stimuleert en hen helpt om zich te uiten. Dankzij de inzet van Aaltje van Zweden heeft de therapie meer aandacht en erkenning gekregen in Nederland. Niet alleen bij ASS maar ook bij de behandeling en begeleiding van andere stoornissen wordt de therapie ingezet.

Hélène de Montigny Stichting
De Hélène de Montigny Stichting reikt de prijs iedere drie jaar uit aan ‘zodanige persoon (personen) die zich naar het oordeel van een commissie van drie leden onder voorzitterschap van de Rector Magnificus van de Universiteit van Amsterdam in buitengewone mate verdienstelijk heeft (hebben) gemaakt ten opzichte van het mensdom in het algemeen’. Eerdere winnaars waren onder anderen
majoor Bosshardt en Ahmed Aboutaleb.

Alumna master Kunsteducatie
Aaltje deed voor haar studie aan de master Kunsteducatie onderzoek naar kunsteducatie en creatieve therapie voor leerlingen met autisme en ontwikkelde samen met Tanja Kerkvliet een groot interdisciplinair kunsteducatief project voor Stichting Papageno. Daarin werkten v.o.-leerlingen met en zonder autisme samen met elkaar, en met kunstenaars, kunstdocenten en creatief therapeuten.

Delen