Dorian de Rijk wint AHK Eindwerkprijs 2016 met 'Valerius'

Gepubliceerd op

Dorian de Rijk, afgestudeerd aan de Master of Film, heeft met haar project Valerius de Eindwerkprijs 2016 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gewonnen. De vakjury noemde haar video-installatie 'een vloeibaar schilderij'. De Publieksprijs werd gewonnen door Joren Molter, alumnus Regie fictie, voor zijn afstudeerfilm In Kropsdam is iedereen gelukkig.

Negen projecten van afstudeerders uit 2016, afkomstig van verschillende faculteiten, waren genomineerd. De jury stond voor een ingewikkelde opgave, want hoe vergelijk je een choreografie met een architectonisch ontwerp of een erfgoedscriptie met een mimevoorstelling? Naast een zeer goede beoordeling zijn de manier waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied, belangrijke criteria voor de prijs.

Winnend eindwerk

Dorian de Rijk ontving uit handen van Maarten Kloos, voorzitter van de jury en tevens lid van de Raad van Toezicht van de AHK, een cheque ter waarde van € 3.000. De Rijk studeerde dit jaar af aan de Master of Film van de Nederlandse Filmacademie. In haar afstudeerwerk Valerius kijkt de toeschouwer op drie schermen naar de muren van een isoleercel in de verlaten psychiatrische kliniek Valerius. De camera tast de wanden af op zoek naar sporen van de voormalige bewoners.

De jury prees Dorian om de integriteit en de esthetiek van haar werk. Juryvoorzitter Maarten Kloos: ‘In de composities van het drieluik wordt de menselijke nood voelbaar. Na het doen van zorgvuldig onderzoek behandelt Dorian relevante thema’s als angst en controle. Ook snijdt ze met Valerius actuele onderwerpen aan als veranderingen in de gezondheidszorg en de afbraak van de verzorgingsmaatschappij. Maar Dorian vertelt niet alleen een verhaal: dit is een film op het randje van beeldende kunst - en nog muzikaal ook. De jury is van mening dat deze maakster haar vakgebied verder brengt door het medium film op een onconventionele manier te gebruiken.’

Publieksprijs
Ook de Publieksprijs ging dit jaar naar een project van de Nederlandse Filmacademie. Winnaar van de € 1.000 werd Joren Molter met zijn film In Kropsdam is iedereen gelukkig. De afgestudeerde bachelor Regie fictie behaalde maar liefst 31% van de bijna 1600 stemmen.

Molter: ‘De film gaat over een ogenschijnlijk vredig dorp, waar nare dingen gebeuren. Lammert doet geen vlieg kwaad. Hij woont met zijn sierduiven in het Groningse Kropsdam. Zijn rustige leven wordt ruw verstoord wanneer hij verdacht wordt van een deal met energiebedrijf GreenNow, om een windmolen op zijn land te laten plaatsen.’ De jury noemde het afstudeerwerk een ambachtelijk knap werkstuk van grote schoonheid, dat fascineert door absurdistische gevoelens van vervreemding.

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 21 november in het Grootlab in Amsterdam-Noord. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Maarten Kloos (oprichter Arcam, lid Raad van Toezicht AHK), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) en Maarten van Boven (algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ’t IJ).

www.ahk.nl/eindwerkprijs

Delen