Reinwardt Academie actief in China

Beijing's Capital Museum, een locatie van de museumtraining

Gepubliceerd op

40 museumprofessionals uit heel China nemen in november deel aan een praktijkgerichte intensieve cursus over museale tentoonstellingen.

40 museumprofessionals uit heel China nemen in november deel aan een praktijkgerichte intensieve cursus over museale tentoonstellingen. De cursus is vormgegeven in samenwerking met het Van Gogh Museum Amsterdam met steun van zowel het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Cultuur, China. DutchCulture organiseert het programma met de Universiteit van Peking. Niet eerder vond in China een training op deze schaal plaats in samenwerking met een buitenlandse partner.

Achtergrond
Kenninsuitwisseling en samenwerking is één van de speerpunten van het 2014-2017 Memorandum of Understanding (MoU) overeengekomen door de ministeries van Cultuur van China en Nederland. In het kader hiervan vond in 2015 de eerste Nederlandse training met succes plaats; dit tweede programma is een vervolg daarop. Nederland is internationaal toonaangevend in het produceren van museale tentoonstellingen en ontving daarom van de Chinese overheid een exclusieve uitnodiging om professionals van nationale en regionale musea te trainen. De docenten hebben allen werkervaring met Chinese musea en zijn bekend met de status-quo van de Chinese museumsector.

Succesvol
Zowel publieke als particuliere Chinese musea nemen deel aan de training aan de Peking University in Beijing. DutchCulture, dat projecten binnen het internationaal cultuurbeleid van Nederland stimuleert, nam het voortouw in die training en coördineerde daarna verschillende uitwisselingen tussen de museumsectoren van beide landen.Het doel is het opzetten van succesvolle tentoonstellingen, waarbij de bezoeker centraal staat. Daarin heeft Nederland veel kennis en ervaring. De Chinese musea krijgen tijdens de training praktische adviezen en voorbeeldcases. Voor de Nederlandse museumsector biedt de training zicht op toekomstige samenwerkingen en kansen voor commerciële opdrachten op het gebied van tentoonstellingsdesign.

Delen