Erfgoedarena 18 januari: 'This religion business'

Erfgoedarena januari 2017: "This religion business'

Gepubliceerd op

This religion business. Yet, if we are to understand the world we live in, we all must understand this religion business, for religion has played such a huge part in creating that world, and is still doing so today. We all must understand not only religious belief and practice, but also the religious impulse – what ‘devout’ feels like inside, …. (Crispin Paine, Religious Objects in Museums: Private lives and public duties, 2013).Op 18 januari, tijdens de eerste editie van de Erfgoedarena in het nieuwe jaar, staat religie centraal. Religie is actueel, vaak in het nieuws en onderwerp van verhit debat. Geloof en geloofspraktijken zijn ook deel van veel persoonlijke levens. Wereldwijd heeft in elk geval de totale secularisatie, die halverwege de vorige eeuw werd voorspeld, haar beslag niet gekregen. Wel is religie van gedaante veranderd. Zo gaan we tegenwoordig naar een stand-up preacher of een boeddhistische tempel.

Wat betekent dit voor erfgoedwerk? (Hoe) worden eigentijdse religieuze betekenissen betrokken in musea of monumentenlijsten? Welke relaties leggen we met ‘oude’ objecten en verhalen? En wie voeren het woord? (Kunst)historici of gelovigen? Vertellen ze samen wat een religie en haar geschiedenis ‘is’? Of delen we meer eclectische repertoires en persoonlijke ervaringen? Is het denkbaar en zinnig in een museum een relikwie te kussen?

Deze Erfgoedarena wordt geïnspireerd door het nieuwe lectoraatsonderzoek ‘Religie in het Erfgoedlandschap/ Desecularizing the Museum?’ door Marlous Willemsen (Imagine IC/Reinwardt Academie). Kom meepraten met haar, Hermine Pool (Bijbels Museum) en Lizanne Gilles (Catharijne Convent/Reinwardt Academie). Het gesprek staat onder leiding van Imre Vegh (debat.nl). Traditiegetrouw sluiten wij af met een netwerkborrel, die deze keer tevens het nieuwe jaar inluidt.

  • Woensdag 18 januari 2017. 20.00-22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
  • Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
  • Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community
Delen